Horses in field
Horses in field

“Je paard mag zoveel brandnetels eten als hij wil”

Algemeen Opvallend

Rollen in brandnetels is een minder goed idee. Als een paard echter besluit brandnetels te eten, kan dat geen kwaad.  De Belgische dierenarts Hans Callewaert legt uit: “Brandnetels hebben een geneeskrachtige werking.”

Zuiverende werking

Callewaert vindt het jammer dat eigenaren nu bang gemaakt zijn. “Laat je paard gerust brandnetels eten als hij dat wil. Het heeft een zuiverende en ontzurende werking. Er zitten veel vitaminen in brandnetels, zoals vitamine C, B1, B2, B5, choline, foliumzuur, vitamine E en vitamine K1. Die heb je óók in allerlei gefabriceerde poedervormen, maar daar moet voor betaald worden!”

Geneeskrachtige kruid

Verder bevat brandnetel de mineralen: (vooral) ijzer, silicium, calcium en kaliumzouten. Het is rijk aan bijvoorbeeld tannine, eiwitten, essentiële aminozuren en enzymen. Brandnetel is verder bloed- en lymfezuiverend, ontgiftend, ontzurend en wordt zonder verlies aan mineralen naar de bloedbaan gedreven en via de nieren uitgescheiden. Brandnetel voorkomt nierstenen en verwijdt de bloedvaten. 

Daarnaast is het ontstekingsremmend en pijnstillend. De immuniteit verbetert en allergische verschijnselen verminderen juist. Brandnetel is goed voor de spijsvertering, darmwerking en aanmaak van rode bloedlichaampjes. De laatste staaf in dit diagram toont aan dat er veel mineralen en vitaminen in brandnetel zitten. (Verkregen via Hans Callewaert).

‘Vers’ of gedroogd

Vinden paarden brandnetels eigenlijk wel lekker? “Onze paarden eten brandnetels, zelfs al staat de wei vol met gras. Ook in gedroogde vorm kun je ze voeren. Wij krijgen er last van als we met verse brandnetels in aanmerking komen, bij paarden is dat niet het geval. Ze eten ook distels, ook al zijn die stekelig.”

Natuurlijke kruiden

In zijn dierenartsenpraktijk Pro-DHM analyseert Callewaert de algehele gezondheid van het paard en probeert hij problemen zonder medicatie, maar met behulp van (natuurlijke) kruidenpreparaten op te lossen. Zijn aanpak oogst veel succes.

 Foto: Istockphoto

Horses in field
Horses in field