NKSonnega2
NKSonnega2

Mooie mensport tijdens Noordelijke Kampioenschappen

Algemeen

In Manege De Caprilli in Sonnega werden zaterdag de Noordelijke Kampioenschappen Mennen georganiseerd. Ruim veertig menners reden met hun paarden de verschillende dressuurproeven in de klassen B, L, M, Z en ZZ. De prestaties werden beoordeeld door twee juryleden.

Bakermat

Niet verwonderlijk dat in de bakermat van het Friese paard veel van deze paarden niet alleen meeliepen in de wedstrijd, maar ook bovenaan eindigden. Alie Boekelo stuurde Romke fan ’t Wegje in het ZZ naar de overwinning, met een score van 66.58. De Friese ruin viel positief op door zijn goede verruimingen, zijn souplesse en zijn gehoorzaamheid. In de klasse Z eindigde Koerina Dijkstra bovenaan met de fijn lopende Silke Bernou fan ‘e Les. Dochter Aaltje viel net naast het erepodium in de klasse B, maar liet met Lutske Bernou van ‘e Les wel een hele fijne proef zien.

Top drie

De top drie in de klasse M werd eveneens bezet door de zwarte parels. Waarbij het kampioenslint ging naar Fia Tubben-van der Stoep, die met haar Tjeerd van de Bijschuur goed was voor een percentage van 69.59. Erwin Pruim zette in deze klasse de rubriek Tweespan op naam met Flore M en Ouck van Hickaerd. Nynke Veldhuis van de menvereniging Eastermar won in september 2020 al een keer deze kampioenschappen in de L en prolongeerde nu simpelweg haar titel met de leidsels in haar handen van topper Femmie fan S.

Zwart-wit

In de klasse B ging Sandra Rusticus met haar Barock Pinto-hengst Kylano met 64.33 % aan kop. De bonte blikvanger is tuigpaard gefokt en zowel onder het zadel beleerd als aangespannen. Hij is zondermeer een heel fijn sportpaard.

Handen uit de mouwen

De Weststellingwerfse deelnemers Rianne Piek uit Ter Idzard met Doutzen en Arie Bouwman uit Oldetrijne met Wemer zijn beide lid van de Menvereniging De Linderuiters in Sonnega. Deze menvereniging had ook de organisatie in handen. De beide menners startten in de L-klasse. Van dertien deelnemers in deze klasse werd Arie Bouwman zesde en Rianne Piek tiende. Alle uitslagen staan op www.startlijsten.nl. Tekst MenSport/Lenus van der Broek Foto: Lenus van der Broek Overname zonder bronvermelding niet toegestaan