220408_Leipzig_Bram Chardon_Foto FEI Richard Juilliart
220408_Leipzig_Bram Chardon_Foto FEI Richard Juilliart Finish Bram Chardon, foto FEI/Richard Juilliart

Dagboek Bram Chardon: Gretig naar winst in voorronde

Algemeen

Bram Chardon neemt met zijn vierspan Lipizzaners deel aan de Longines Wereldbekerfinale Vierspannen in Leipzig. Zijn zus Lianne, Maurits Hallo en Twan Vieveen zijn mee als chauffeurs en grooms. Gisteravond vlak na middernacht won hij de inloopronde! Vandaag is een rustdag en morgenmiddag volgt de finale. Voor Mensport houdt Bram een dagboek bij.

Boven verwachting

“Voor Koos de Ronde was het helaas niet zijn wedstrijd, er rolden meteen al twee ballen. En daar bleef het niet bij. Maar met mij ging het wel even boven verwachting gisteravond! Met trainen gistermorgen had ik al het juiste gevoel. 

De voorbereiding hebben we precies zo gedaan als gepland, met de voorpaarden longeren en Lianne die Dreef Inca even rijdt. Dan anderhalf uur rust op stal en inspannen. 

Met zulk enthousiast publiek als hier is, werd mijn span iets gretig bij de start. Vergeleken met Genêve had ik iets meer druk in de hand. Door die druk van het enthousiaste publiek ging mijn span eigenlijk iets harder van start dan ik had gewild. 

Ik houd niet van veel corrigeren en van 1-2-3 was eigenlijk best een lastige lijn. Maar het ging goed en in de hindernissen kwamen ze vanzelf wel weer iets terug.

Volgens planning

Ik had de rit van titelverdediger Boyd gezien. Normaal gesproken ben ik de eerste helft van het parcours langzamer dan hij, deze keer niet. We waren bijna 8 seconde sneller, best veel! Ik heb van A tot Z precies de lijnen gereden die ik had gepland. Daar ben ik heel blij mee, het kon niet beter! 

“We will rock you”, klapte het publiek voor de prijsuitreiking. Maar bij de ereronde  heb ik bewust zo rustig mogelijk gereden. Als je dat niet doet, heb je daar bij de finale alleen maar last van. Het resultaat van deze eerste ronde telt voor 50% mee. Ik heb nu dus 3,7 seconden voorsprong op Boyd Exell. 

Voorwerk

Ik denk nu achteraf dat ik de paarden misschien nog meer voorwerk had kunnen geven. Maar morgen zijn ze alweer meer aan de onwijs enthousiaste hal gewend. Nu vandaag een rustige trainingsdag en dan morgen wat grondwerk, inspannen en knallen in de finale! Ik voel nu geen spanning, maar dat zal morgen wel weer iets anders zijn. Maar een beetje heb je wel nodig voor 100% focus….” 

Foto en video: Team Bram Chardon 

Tekst: Claartje van Andel voor MenSport. 

Overname zonder schriftelijke toestemming en bronvermelding is niet toegestaan 

Alle wedstrijden in Leipzig zijn live te bekijken via https://www.clipmyhorse.tv/nl_NL/fei-tv . Er kan gekozen worden tussen commentaar in het Nederlands, Duits, Engels, Frans en zelfs Pools, Spaans en Tsjechisch.  

220408_Leipzig_Bram Chardon_Foto FEI Richard Juilliart