Het gouden span geniet thuis van de vrijheid en lekker rollen in de paddocks: links van voor naar achter Dreef Inca, Dreef Kapitany, Favory Farao Rechts voor: Favory Fantom, daarachter Kendi
Het gouden span geniet thuis van de vrijheid en lekker rollen in de paddocks: links van voor naar achter Dreef Inca, Dreef Kapitany, Favory Farao Rechts voor: Favory Fantom, daarachter Kendi Foto prive bezit familie Chardon

Dagboek Bram Chardon: Kort genieten thuis en weer voorwaarts

Sport

Bram Chardon won met zijn vierspan Lipizzaners deel de Longines Wereldbekerfinale Vierspannen in Leipzig. Met Kendi, Favory Farao, Dreef Kapitany Dreef Inca en Favory Fantom als reserve ter plekke. Met chauffeurs en grooms Maurits Hallop, zus Lianne en Twan Vieveen. Bram is thuis en beschouwt nog even na. Een champagnedoop van Boyd Exell. Bram Chardon en Glenn Geerts tot besluit! 

Huiswaarts

“Toen zondag de rondgespoten champagne van mijn maten en mijzelf was gedroogd, toen alle interviews en lofbetuigingen waren geweest, toen ik vooral naar mijn paarden en naar huis verlangde, toen was bijna alles al in gepakt door mijn onvolprezen team. 

We vertrokken uit Leipzig! We waren maandag om 01.30 uur thuis, na enkele stops waarbij de paarden te drinken kregen. En ik mocht onderweg hetzelfde doen als op de heenweg: alle berichtjes op mijn telefoon lezen en beantwoorden, alle mooie foto’s en filmpjes bekijken. En slapen…

Evalueren

Het evalueren is ook al begonnen, ik heb mijn eigen rit al heel kritisch nagekeken. De fouten waren als gezegd mijn fouten, er viel de paarden absoluut niets te verwijten. De verbeterpuntjes hebben we opgeslagen. We schrijven sowieso alles op, compleet met de hoeveelheid voorwerk die we hebben gedaan. En op de wedstrijd alle voorbereidingen, hoeveel vitamines, de electrolyten die we extra geven, de vorm van de oogklep, de afstelling van de strengen, de rusttijden, alles wordt opgeschreven. 

Dat is nu voor mezelf om dit af te sluiten, deze finale. Er gaan natuurlijk maanden overheen en bij een nieuw seizoen zijn de paarden en wij al weer zoveel verder…  De wereldbeker versierselen thuis in Schipluiden bij Chardon Paardensport.

Droom

Ik zal nooit meer vergeten van deze finale dat m’n vader de arena binnenkwam bij de prijsuitreiking en door het publiek zo enorm werd gewaardeerd. Het was heel uitzonderlijk dat hij deze keer zelf geen finale reed en hij kreeg een groot applaus. 

Van mijn span vind ik het uitzonderlijk dat ik in de finale gisteren na een fout ging opschakelen en dat de paarden gewoon foutloos bleven in het hogere tempo. En dat gebeurde nog een keer, ook in de barrage! Hoe we door oxer 12 gingen, de paarden super scherp en fit, dat was een droom. Dat zal ik niet meer vergeten!

Resetten

Nu thuis, zie je wel dat de paarden moe waren. Ze gingen even in de paddock, maar hebben ook veel gelegen in de box. Deze paarden kunnen even resetten. Ze lopen ook veel onder het zadel bij de scholieren van de Lentiz-opleiding. Van de zomer zal ik ze ook voor de koets wel weer opbouwen voor speciale rubrieken zoals de jump en drive Aken, shows, Windsor.

 De focus heeft bij mij helemaal op Leipzig gelegen. Het kan dus zijn dat ik dit weekend in Kronenberg links en rechts wel iets aan scherpte mis. Mijn span daar staat al weken vast. Maar outdoor is het toch weer een ander spelletje. Ik heb wel zin in het outdoorseizoen en een goede start is voor de rest van het seizoen weer belangrijk. We gaan geïnspireerd door. Voorwaarts!” 

Foto: FEI, Foto en video Team Chardon 

Tekst: Claartje van Andel voor MenSport. 

Overname niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming en bronvermelding.

Het gouden span geniet thuis van de vrijheid en lekker rollen in de paddocks: links van voor naar achter Dreef Inca, Dreef Kapitany, Favory Farao Rechts voor: Favory Fantom, daarachter Kendi
De beker en linten spreken voor zich