Afbeelding

Lisa: “Laaf is een pony die nogal een eigen mening heeft”

Algemeen

Lisa van Dongen (30) werkt fulltime als traiteur medewerker bij een keurslagerij en daarnaast heeft ze nog een uit de hand gelopen hobby, namelijk fotografie. Lisa is voornamelijk een recreatieve menner. “Ik hoop toch ook in de sport hogerop te komen uiteindelijk.”

Hele kleine, donzige pony

“Ik heb een NMPRS-pony genaamd laaf. Volgens zijn paspoort heet hij officieel Carolus. Maar omdat hij vijf minuten van de Efteling vandaan stond destijds, kwamen wij op de leuke naam Laaf. In november 2016 kwam ik hem tegen. Het was een hele kleine, donzige pony van amper zes maanden oud.”

“Hij was niet afgespeend en had een wormenbuikje. Ik had hem voorbijzien komen via Facebook en was meteen helemaal verkocht. Ons kwam ter ore dat hij van de paardenmarkt in Hedel kwam en dat hij verschrikkelijke dingen heeft meegemaakt in zijn korte paardenleven.”

Tuig aangemeten

“Door de jaren heen is hij helemaal opgebloeid en ook flink veranderd wat betreft uiterlijk. Laaf is nu 98 centimeter groot en in mei zes jaar geworden. Sinds de afgelopen drie jaar zijn mijn zusje Dewi en ik ook besmet met het menvirus. Sindsdien wilde ik Laaf ook graag voor de koets hebben, maar ik wist niet zeker of hij dit leuk zou vinden. Het fijne is wel dat hij een werkwillige pony is.”

“Op drie jarige leeftijd kreeg hij zijn tuig aangemeten en vlak daarna volgde de sulky. Hij liep overal mee weg alsof hij dit al jaren deed, maar ik merkte al snel dat hij met oogkleppen op wat angstig was. Hij loopt nu dus zonder oogkleppen.”

Pony met eigen mening

 “We breiden onze outfits ook steeds vaker uit in de kleurcombinatie rood met zwart, denk aan onderleggers en peeskappen. We trainen ongeveer twee of drie keer in de week afwisselend met een relaxt rondje door het bos samen met ons andere paard. Ook doen we wel cones in het veld of een marathon rond springhindernissen.”

“Het liefst rijden we zo min mogelijk in de bak, want dat vindt hij niet zo leuk als buiten rijden. Dat heeft denk ik te maken met een pony die nogal een eigen mening heeft. Verder loopt hij ook graag aan de lange lijnen of wil hij onbelast getraind worden aan de longe of in de stapmolen. Vorig jaar september hebben we zelfs de Cartierrally van dertien kilometer gereden.”

Bruinbont of zwartbont tweespan?

“Laaf is een echte doener en vindt het vreselijk om stil te staan. Ik zie mijzelf in de toekomst nog wel rijden met een mooi bont tweespan. Bruinbont of zwartbont, dat zien we dan wel weer. Beide lijkt mij super! Ik wil ook nog graag een wedstrijd met enkel of tweespan rijden, want het lijkt mij een prachtige ervaring.”

“Als ik dan de keuze moet maken dan doe ik mee met een marathon. Maar dat is allemaal nog voor de toekomst. Ik geniet nu elke dag en hoop dit nog heel lang samen met Laaf te mogen doen.”

Tekst: Rianne de Bruin voor Mensport

Foto’s: Lisa van Dongen & Marjan