Afbeelding
Getty Images/iStockphoto

Friese paard ook voor de ploeg

Algemeen

Friese paarden zie je vaak voor de menwagen. In de dressuur gooien ze hoge ogen en voor de authentieke wagen of koets zijn ze een lust voor het oog. Hoewel het ras vroeger ook gebruikt werd voor het boerenwerk, voeren andere (koudbloed)rassen bij ploegwedstrijden de boventoon. Henk Prenger spant wél zijn Friese paarden in.

Al dertig jaar lang organiseert de Vereniging het Aangespannen Recreatiepaard een onderlinge ploegwedstrijd. Henk Prenger uit het Overijsselse Hoogenweg deed eind oktober mee met zijn vierjarige Friese merrie Mirthe van de Prengerhoeve om mooie rechte ‘voren’ te ploegen op de velden van Radewijk. 

Succesvol debuut

Prenger heeft vier Friese paarden; voor Mirthe was het haar wedstrijddebuut. “Ze deed het perfect!”, is Henk trots. Het duo mocht de vijfde prijs in ontvangst nemen. “Ik ben gecharmeerd van het Friese paard met zijn mooie voorkomen en zijn geschikte karakter.”

Ploegpaard: geduldig en niet te snel

Wat maakt een paard geschikt om voor de ploeg te staan? Prenger: “Het paard moet geschikt zijn om te trekken, recht zijn en goed stil kunnen staan. Een paard dat trekt wil veelal hard gaan lopen, dat is niet wat we willen met het ploegen. Het paard moet wennen aan een ploeg en leren wat de bedoeling is, daarnaast komt het aan op de stuurmanskunsten van de menner/ploeger.”

18 centimeter diep

De combinaties worden beoordeeld door drie juryleden: de voor moet mooi recht zijn en aan het eind mooi zijn afgewerkt. De meetlant komt eraan te pas om de vastgestelde diepte van 18 centimeter te controleren. De jury wil zo weinig mogelijk ‘groen’ zijn uitsteken. 

Na het gedane werk is er een hapje en een drankje in de feesttent. “Want de gezelligheid staat absoluut voorop”, zo besluit Prenger.

Bron: Phryso.com (zie ook voor foto)