hetgroningerpaard
hetgroningerpaard Goedgekeurde hengst Rio (v. Rieu)

Het Groninger paard in de spotlights

Algemeen

Het Groninger paard is een typisch Nederlands robuust paardenras. Het ras staat bekend om het fijne karakter en de brede inzetbaarheid. Het aangespannen werk wint in populariteit voor deze paarden. Het Groninger paard is zeer geschikt voor dit werk. Ze zijn werklustig, betrouwbaar, hebben economische bewegingen en daar bovenop ook nog een groot uithoudingsvermogen. Vroeger was de Groninger een prima koetspaard. Tegenwoordig worden de Groningers door zowel recreatieve menners als wedstrijdmenners met veel plezier ingespannen.

Het Groninger paard als menpaard

Vanwege het fijne en betrouwbare karakter van de Groningers zijn deze paarden geschikt voor een beginnende menner; je kan er zo mee wegrijden. Maar wedstrijdmenners kunnen ook in de ring presteren met een span dat opvalt door kleur, uitstraling en een mooi front. Eén van de Groninger paarden die goed gepresteerd heeft in de sport is de stamboekhengst Meinhold (v. Gerlinus). Deze hengst liep met Ton Kruithof op internationaal niveau in de mensport.

Zeldzaam ras

Het Groninger paard werd oorspronkelijk gebruikt voor landbouw en transport. Na de industrialisatie en de opkomst nieuwe landbouwmachines werd het Groninger paard niet meer ingezet voor zijn oorspronkelijke doel. Het ras dreigde te verdwijnen als gevolg van rij-typische kruisingen met andere rassen. Eind jaren tachtig waren er bijna geen zuiver Groningse paarden meer in Nederland te vinden. In 1978 werd zelfs de laatste Groninger hengst op het nippertje van de slacht gered.

Hengstenkeuring

Deze prachtige paarden komen extra onder de aandacht op 19 februari op de hengstenkeuring in Tolbert. Hier zullen de nieuwe hengsten gekeurd worden die zich voor het eerst aandienen voor de dekdienst. Ook de stamboekhengsten zijn aanwezig om zich te laten beoordelen door de jury en zich te laten zien aan het publiek. Andere hengsten van erkende en aan het Groninger paard verwante stamboeken zijn eveneens welkom om zich te tonen.

Feestelijk jaar

Elk jaar wordt de hengstenkeuring door Vereniging Het Groninger paard georganiseerd bij de HJC Manege in Tolbert. Dit jaar is het evenement extra feestelijk; het Groninger paard bestaat 40 jaar. De hengstenkeuring biedt de eerste gelegenheid van dit jaar om terug te kijken naar wat er allemaal bereikt is voor het Groninger paard en het bestaan van dit ras te vieren. Voor meer informatie lees hier het persbericht: Persbericht Hengstenkeuring Jubileum 2022   Foto: Claudia Dermois