Afbeelding

Op pad in Nederland: Friesland

Algemeen Beleving Opvallend

Met paarden valt zoveel te beleven. Daarom doet MenSport een ‘rondje Nederland’. Wat zijn de mooiste plekken en waar zijn de leukste activiteiten om met of zonder paard te bezoeken? Wat móet je hebben gezien en gedaan? We trappen af in het noorden. Toepasselijk, want morgen beginnen de populaire Paardendagen in Driezum-Wâlterswâld, waarvoor de inschrijving eind mei al vol was.

Friese paard

De provincie van uitgestrekte groene graslanden, prachtige natuurgebieden en ‘tig leuke activiteiten, dat is Friesland. We kennen allemaal wel wat Friese tradities, zoals fierljeppen, skûtsjesilen, suikerbrood, oranjekoek en dumkes. En natuurlijk: het fiere Friese paard. 

Gaasterland

In het zuidwesten van de provincie, grenzend aan het IJsselmeer, ligt Gaasterland. Een uniek natuurgebied met ruim dertig kilometer aan men- en ruiterpaden. Het landschap oogt er niet alleen maar Fries. Natuurlijk zijn er de zo kenmerkende uitgestrekte weilanden en is het omgeven door water, maar het gebied kent ook zachte glooiingen, kliffen, oude bossen en slingerende beekjes. 

Zowel de flora als fauna is er bijzonder. In de bossen ligt de Wyldemerk, het eerste libellenreservaat van Nederland. Ook is de das een van de voorkomende bewoners van Gaasterland. Een zeer geschikt punt om met je rit te starten is manege Gaasterland in Harich, de thuishaven van onder andere de Gaasterlandse Aanspanning. Hier is ruim voldoende gelegenheid om te parkeren en in te spannen. Op de site www.manegegaasterland.nl vind je meerdere menroutes.

Dappere viervoeters

Van het Friese vasteland maken we een uitstapje naar een van de Waddeneilanden, sowieso een fantastische vakantiebestemming voor mens én paard. Op Ameland vindt meerdere keren per jaar een bijzonder indrukwekkende demonstratie plaats. Het gaat om de tewaterlating van de paardenreddingboot. Heb je eenmaal het spektakel waarbij de paarden van de lokale boeren naar Hallum gereden werden om vervolgens voor de reddingsboot te worden gespannen meegemaakt, dan vergeet je het nooit meer! Op 14 augustus 1979 verdronken acht reddingpaarden. Hun graf wordt gesierd met een gedenksteen.  

‘Mooiste evenement van Friesland’

De Paardendagen Driezum- Wâlterswâld op 27-28-29 juli, georganiseerd door de Stichting Paardendagen Driezum-Wâlterswâld, wordt niet voor niks ‘Hét mooiste evenement van Fryslân’ genoemd en trekt elk jaar duizenden bezoekers naar de Friese Wouden. Traditiegetrouw wordt er op donderdag gestart met de hindernisverkenning voor de deelnemers aan de Paardenmarathon. Op donderdagavond, na afloop van de officiële opening en de briefing, barst in de feesttent de Nacht van de Paardendagen los. 

Op vrijdag komen er minstens 150 aanspanningen plus honderden pony’s en paarden uit binnen-en buitenland aan de start om deel te nemen aan het Open Fries Kampioenschap Paardenmarathon. Een unieke menwedstrijd waar fantastisch aangeklede hindernissen in de dorpen Driezum, Wâlterswâld en Damwâld de basis vormen voor het kampioenschap. Als de winnaars bekend zijn vindt op het hoofdterrein de Huldiging van de Kampioenen plaats, waarna het Frysk volkslied en de traditionele ereronde de Paardenmarathon helemaal compleet maken. 

Op zaterdag (altijd de laatste zaterdag van juli) is de Boerendag in Wâlterswâld. Het programma van deze dag is zeer gevarieerd, met attracties voor oud en jong. De Boerenmarkt, het Kinderplein, oude ambachten, demo´s, schaapscheren, roofvogels, oldtimers, theater, muziek, de Lekkernijstraat en met een diversiteit van stands en Paardenkrachten op het terrein zijn de Paardendagen een festijn voor groot & klein. www.paardendagen.nl

KFPS hengstenkeuring en Friesian Proms

Het is even vooruit plannen, maar dat moet ook met de jaarlijkse show (Friesian Proms) en hengstenkeuring van het Koninklijk Friesch Paarden Stamboek (KFPS), want vooral op de zaterdag is de Friesland Hal in Leeuwarden lang van tevoren tot op de laatste plaats bezet. Zet ‘m maar vast in je agenda, deze belevenis, van 11 t/m 13 januari 2024.  

Friesland is bezaaid met schitterende natuurgebiedjes; de Koninklijke bossen bij Oranjewoud is er één van: een ritje daar is absoluut de moeite waard.