Afbeelding
Foto: Bas Breedveld

Twee CTA+ wedstrijden in Nederland dit jaar

Authentiek

Dit jaar staan er twee CTA+ wedstrijden op de kalender van de NVTG, de Nederlandse Vereniging Traditioneel Gerij. Vorig jaar werd dit niet georganiseerd in Nederland, maar in 2024 zijn de organisaties van Vorden 9 juni en Wapenveld 6 juli bereid gevonden, zo meldt de NVTG.

Maar wat is het verschil tussen CTA en een CTA+?

Bij een CTA worden de antieke rijtuigen beoordeeld op stijl nadat zij, individueel of in colonne, een route hebben afgelegd. Bij een CTA+, CIAT en ITDM wordt daar een wedstrijdonderdeel aan toegevoegd. Alle drie deze benamingen beteken hetzelfde, het verschil zit in de verschillende talen waarin ze worden gebruikt.

Een CTA+, CIAT en ITDM is een soort rijbewijstest en stamt af uit de periode dat er nog geen auto’s waren. In plaats daarvan verplaatste men zich middels rijtuigen.

Onderdeel 1

Het eerst onderdeel betreft het plaatje, de zogenoemde presentatie. Hierbij moeten de maat van de paarden of paard of pony kloppen met de maat van het rijtuig punten als algemene indruk, de paarden, de tuigen, het rijtuig, de mensen op de koets en het rijdend geheel worden beoordeeld.

Onderdeel 2

Het tweede is een wegparcours over verharde weg en/of  onverharde weg, waarbij de aanspanning tevens ook verkeersdeelnemer is. Tijdens dit traject, dat met een bepaald tempo gereden wordt, zijn er maximaal 5 proefjes ingelast zoals bijvoorbeeld het rijden van een cirkel met één hand, het rijden van een volte of het passeren van een doorgang.

Onderdeel 3

Het derde onderdeel is een kegeltjes parcours, waarbij de breedte van het poortje onder andere afhankelijk is van de afstand tussen de voor- en achterwielen van het rijtuig. 

Het wedstrijd element maakt de sport extra aantrekkelijk voor jonge menners, maar wordt ook zeer gewaardeerd door de mensen die niet onbekend zijn met Authentiek Gerij.

Bron: MenSport & Showpaard. Overname zonder toestemming via info@mensport.nl is niet toegestaan
Foto: Bas Breedveld