Winnaars Ari en Gerda Middelkamp met hun cheque
Winnaars Ari en Gerda Middelkamp met hun cheque

Gele Phaeton van fam. Middelkamp wint Van den Heuvel-restauratiecompetitie

Authentiek

Een hoogtepunt van de Paasshow bij Van den Heuvel in Valkenswaard was de restauratiecompetitie. Uit een aantal inzendingen waren drie rijtuigen voorgeselecteerd door ereleden Evert Ipenburg en Aad van der Pluym, waarna het laatste woord gisteren was aan juryleden Jan en Ria Maathuis.

Het echtpaar Maathuis, ook zeer actief als juryleden op de NVTG-wedstrijden in binnen- en buitenland, namen de drie pronkstukken nauwkeurig onder de loep. Er werd gekeken naar wie de meest ‘zuivere’ restauratie had neergezet. De koetsen werden als het ware helemaal ontleed en op detail beoordeeld wat betreft ijzerwerk, hout, bekleding, lakwerk en accessoires. Er werden geen cijfers of een score gegeven, maar een rapport met de positieve onderdelen en de verbeterpunten.

Uitslag restauratiecompetitie


 Zodoende kwam het juryduo tot de volgende uitslag:

  1. 1. De gele dames Phaeton van Arie en Gerda Middelkamp uit Wierden
    2. De rode Spyker van Theo Spoelder uit Soest
    3. De uit Mecklenburg afkomstige Duc van Steve Houben uit Heusden-Zolder (Be), met als bijzonder detail de koetslampen het ‘deksel’ dat deed denken aan de helm van Keizer Wilhelm.

Vele uren werk en toewijding


De prijs werd gesponsord en mogelijk gemaakt door restaurateur-bouwer Van den Heuvel in Valkenswaard, die de prachtige cheques t.w.v. 150, 100 en 50 euro uitreikte. “Het is geweldig dat er weer een dergelijke competitie kon plaatsvinden”, laat NVTG-voorzitter Bert Lockefeer weten. “Deze mensen hebben er ontelbare uren werk en nog veel meer passie en toewijding in zitten om de koetsen een tweede leven te geven. Zulke mensen koesteren we!” 

Juweeltjes


Of er volgend jaar weer een restauratiecompetitie plaatsvindt, is afhankelijk van het aantal inzendingen. “We hopen uiteraard dat er weer een minimum aantal koetsen aangemeld wordt. En anders wachten we een jaartje”, reageert Lockefeer. “We zijn in elk geval blij met deze drie juweeltjes, waarvan er ook al twee deelnemen aan Authentiek Gerij-wedstrijden. Vermeldenswaardig is ook dat het voor SteveHouben de eerste keer was dat hij een oude koets restaureert.”

Publieke belangstelling


Alle prijswinnaars: v.l.n.r. de heren Spoelder, Middelkamp en Houben.

Ook heel positief was de publieke belangstelling tijdens het weekend, blikt Lockefeer terug. “Niet alleen de jury, ook vele bezoekers toonden hun interesse in de koetsen en de totstandkoming ervan. De deelnemers deelden maar wat graag hun kennis en ervaringen, en ook dat is natuurlijk heel erg mooi! Steve Houben had de werkzaamheden aan zijn rijtuig nauwkeurig in beeld gebracht in een prachtig boekwerk, met niet alleen foto’s die het hele proces weergaven, maar ook documenten die verwezen naar de herkomst van de koets en de accessoires. Heel fraai!” (cd)

Bron: MenSport & Showpaard. Overname zonder toestemming via info@mensport.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Mieke Lockefeer de Rijck

Gele dames Phaeton
Voorzitter Bert Lockefeer, de heer Spoelder
Alle prijswinnaars: v.l.n.r. de heren Spoelder, Middelkamp en Houben.
Rode Spyker
Groene Duc
De nummer 3, met rechts sponsor Chr. van den Heuvel