Afbeelding

Yoni van Hooff: “Ons doel is om het ZZ uit te rijden”

Dressuur

Yoni van Hooff viel zes jaar geleden op slag voor de 11-maanden oude Sparky (v. Pieter van de Bloemenstraat). Ondanks dat de spikkelpony, die destijds nog hengst was, maar één oog had, zag van Hooff gelijk wat in hem en kreeg ze al snel de stijgende lijn te pakken tussen de witte hekjes.

Pluizenbol

“Sparky had maar één oog, maar zijn uitstraling op de foto van de advertentie was zo fantastisch dat het direct liefde op het eerste gezicht was”, steekt de menster van wal. “Bij de bezichtiging in de wei begon hij direct mijn veters los te prutsen, het was gelijk een kleine knuffel. Ik moest wel even door de veulen- en wintervacht door kijken, want het was echt een pluizenbol.”

Stoere menpony

Direct op de terugweg van het bezichtigen hakte Van Hooff de knoop door. “Toen hij oud genoeg was, leek het mij leuk om hem te beleren om rondjes in de polder te kunnen maken. Het beleerproces heb ik voor negentig procent zelf uitgevoerd, alleen met het daadwerkelijk voor de wagen zetten heb ik hulp gekregen van Gerard Leijten. Na drie weken kwam Sparky daar vandaan als een stoere menpony, daarna gingen we thuis lekker aan de slag en begonnen we met het maken van kilometers.”

District kampioenschappen

Tijdens de coronaperiode begon het wedstrijdrijden ook te kriebelen voor de combinatie. “In maart zijn we dressuurmatig aan de slag gegaan en in augustus besloten we onze eerste wedstrijd te starten. Hier scoorden we twee eerste plaatsen en vijf winstpunten. Sindsdien staan de district kampioenschappen indoor altijd op ons lijstje en hier sluiten wij dan ook traditie getrouw onze klasse af. In 2022 werden we derde in de klasse B en afgelopen jaar vierde in de klasse L. Inmiddels rijden we op M-niveau met winst en trainen we op Z niveau samen met mijn instructrice Heidi te poele. Ons einddoel is ZZ uit rijden.”

Groot paard in een klein lijfje

Van Hooff beschrijft Sparky als een werkwillig paard met talent. “Vaak krijg ik ook de opmerkingen dat er een groot paard door de bak loopt in een klein lijfje. Hij beweegt groots en doet dus niet onder aan de grotere pony’s. Dit is iets waar ik ontzettend trots op ben, net als op de band die wij samen hebben. Ik kan alles met hem doen en hij vertrouwt mij letterlijk blind, we zijn echt een team.”

‘Niks is te gek’

“Niks is te gek voor hem en hij vindt alles leuk; strandritten, bosritten, modellen werk voor zijn eigen merk, trainingen en clinics. Al is een kegelparcourtje echt niks voor hem. Dan moet hij heel hard gaan en die peper mist hij net”, sluit ze lachend af. 

Overname zonder bronvermelding én toestemming via info@mensport.nl is niet toegestaan. 

Foto: Privébezit