Demi met Barry
Demi met Barry Foto: Ros Fotografie

Demi van Bree: “Barry heeft veel doorzettingsvermogen”

Sport

Demi van Bree werd vierde op het NK samengesteld in de klasse M enkelspan met haar pony Barry. De eerste dag verliep niet zoals gepland volgens de menner. “De dressuurpunten vielen wat tegen, want hij was wat te fris. Daardoor kwam de verzameling er ook niet goed uit. In de vaardigheid maakte ik zelf een fout door een balletje te rijden. Dus na onze eerste dag eindigden we vrij onderaan in het klassement. Maar ons beste onderdeel moest nog komen.”

NK

“De marathon heeft veel goed gemaakt, want daar geeft Barry altijd de volle honderd procent. Dat is ook ons favoriete onderdeel. Hij heeft veel doorzettingsvermogen en daardoor zijn we opgeklommen naar een vierde plaats. Zelf vind ik de combinatie van de drie onderdelen erg leuk. Want zelfs als je in een van de onderdelen minder sterk bent, kun je alsnog goed meekomen. De afwisseling maakt het mooi. We hebben ook veel variatie in de training, zo gaan we op buitenrit om hem conditioneel te trainen. Of we mennen bij een waterplas om de kracht te trainen, zodat hij goed leert zijn achterhand te gebruiken. In de bak doen we veel dressuur, want daar ligt ons knelpunt. We hebben het idee om volgend jaar twee sterren wedstrijden te rijden, zodat we via daar ook internationaal kunnen rijden. Dan gaan we kijken hoe ver we komen. Naast dat Barry veel doorzettingsvermogen heeft, is hij ook eigenwijs en heeft hij zijn maniertjes. Daarnaast heb ik nog een jonge pony te staan die we aan het opleiden zijn. Daar ben ik ook hele benieuwd naar.”


Foto: Marjon Hoen

Groei

“Barry hadden we gekocht, zodat mijn vader recreatieve buitenritten met hem kon maken voor de wagen. Ik was een springruiter, maar was er niet geweldig goed in. Toen bleek dat Barry voor mijn vader te fris was, heb ik het overgenomen en ben ik zelf ook gaan mennen. Op die manier is passie voor het mennen ook ontstaan. Ik ben gaan lessen bij Berry van den Bosch van VDB Stables en die heeft ons geholpen tot waar we nu zijn. Want Barry heeft een valse start gehad. Hij is gevonden bij zijn moeder die dood in de stal lag en hij was zwaar verwaarloosd. Wij hebben Barry gekocht van een boer die hem had overgenomen van de politie. Het bleek dat hij al wel was beleerd voor de wagen, maar verder nog niets kon. Samen met Berry hebben we ieder jaar stapjes vooruitgezet. De pony heeft een grote wil om te werken en dan is het altijd goed om erin te blijven geloven. De groei die we hebben doorgemaakt is heel mooi om te zien en Berry komt ook altijd met een oplossing als we ergens tegen aan lopen. Je moet ook veel geduld en tijd hebben en ik denk dat dat wel eens wordt onderschat. Menners steken veel tijd in hun paarden en pony’s om op dit niveau te komen, want de dieren leren het niet vanzelf.”

Bron: Mensport & Showpaard, overname niet toegestaan zonder toestemming via info@mensport.nl

Foto’s: Ros Fotografie en Marjon Hoen