Winnaar Boyd Exell in actie

CHIO Aken: Goud voor Team NL en Boyd Exell individueel aan kop

Sport

CHIO Aken blijft een populaire wedstrijd, voor dressuur- en springruiters, maar ook voor de vierspanrijders. Die gingen in grote getale naar Duitsland. Team Nl won er goud en Boyd Exell pakte individueel die medaille.

Boyd Exell  Foto: Arnd Bronkhorst

De entourage is al prachtig en er kan in ieder onderdeel gerekend worden op een enorme hoeveelheid enthousiaste toeschouwers. 21 Vierspannen gingen van start met Mareike Harm als enige vrouw daarbij. Na het onderdeel dressuur op donderdag ging in de landenwedstrijd Team NL bestaande uit IJsbrand Chardon, Koos de Ronde en Bram Chardon aan de leiding. Boyd Exell behaalde met 33.33 strafpunten het beste resultaat in de dressuur. Mareike mocht opstellen als tweede en IJsbrand derde. De vijfde plaats was voor Bram en Koos werd twaalfde.

Spannende marathon

IJsbrand reed een hele sterke wedstrijd  Foto: Arnd Bronkhorst

Op zaterdag zorgde de marathon voor een prachtig schouwspel en niet in de laatste plaats door de imponerende waterpartij met brug. De Belgische topmenner Glenn Geerts heeft dit seizoen al meerdere keren sterk gepresteerd. In Aken eindigde hij in de dressuur in de middenmoot, maar nam sportief revanche in de marathon door daarin de minste strafpunten te behalen.

Bram hield mooi steeds aansluiting met de kopgroep   Foto: Arnd Bronkhorst

In dit onderdeel eiste hij de eerste plaats op, op de voet gevolgd door IJsbrand Chardon. Hiermee bouwde deze laatste een mooie voorsprong op ten opzichte van Boyd Exell, die in de marathon op de zevende plaats eindigde. Bram werd net als in de dressuur vijfde. Koos de Ronde kreeg in de marathon te kampen met pech. In hindernis 1, 2, 3 en 5 was hij razendsnel maar in hindernis 6 ging het mis en ging de wagen om. Gelukkig hielden de paarden en de grooms er geen ernstige gevolgen aan over.

Veertiende keer op rij!

Koos kreeg te kampen met pech   Foto: Arnd Bronkhorst

Zondag lukte het IJsbrand met 12 strafpunten in de vaardigheid niet om Boyd voor te blijven. De Australiër wist in de eerste en tweede ronde foutloos te blijven. De overwinning in het algemeen klassement ging dus naar Boyd Exell. Hij werd gevolgd door IJsbrand Chardon, Duitsers Christoph Sandmann, Mareike Harm en Bram Chardon. De zesde plaats was voor de Amerikaan, Chester Weber en Glenn Geerts werd met een zevende plek de beste Belg. Overigens won Team NL voor de veertiende keer op rij de landenwedstrijd; een geweldige prestatie!