Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Onderzoek: Voerpatroon belangrijk voor fokmerrie

Verzorging Opvallend Verzorging

Merries die dag en nacht beschikking hebben over ruwvoer worden makkelijker drachtig dan merries die op een enkel tijdstip gedurende de dag ruwvoer krijgen. Dit blijkt uit een studie. Paarden zijn dieren die de hele dag kleine beetjes moeten kunnen eten. De moderne voermethode bestaat echter uit gezette tijden voeren, waardoor gezondheidsproblemen als maagzweren en koliek kunnen optreden.

Studie

Voedingsdeskundige en wetenschapper Haifa Benhajali onderwierp honderd fokmerries van de nationale stoeterij van Sidi Thabet, Tunesië aan een experiment. De honderd merries werden over twee groepen verdeeld en in individuele boxen geplaatst. Zes uren per dagen kwamen zij in een paddock. Er was toegang tot water en in de middag werd een klein beetje gras gevoerd. Voor de avond kregen de merries vier kilo gerst. Vijftig merries hadden zowel buiten als in de box toegang tot hooi. Zij kregen vijf kilo hooi in de box en vijf kilo hooi in de paddock. De andere vijftig merries kregen 10 kilo hooi in de box. Beide groepen ontvingen dus hetzelfde gewicht aan hooi.

Conclusie

De merries die de hele dag door beschikking hadden tot hooi, werden makkelijker hengstig en waren vruchtbaarder. Maar liefst 81% van hen werd drachtig. Bij de andere groep, waarbij de merries alleen in de box hooi kregen, werd slechts 51% drachtig. Daarom concluderen de onderzoekers dat het voerpatroon een grote en onderschatte factor is bij het fokken. 

Bron: Hoefslag/Horsetalk