Moeilijke rubrieken in Bennekom

Nieuws

De kwaliteit van de deelnemende paarden in diverse rubrieken tijdens het Hemelvaartsconcours Bennekom, lag nogal eens heel dicht bij elkaar, waardoor de jury soms moeite had om ze te plaatsen. Een bredere en doorgaans erg sterke kopgroep was meer regelmaat dan uitzondering. De limietklasse kleine maat hackney’s was daar wel een voorbeeld van. Het feit dat er zeven in de overkamping zaten, zegt dan wel genoeg. Toch was er over het aanwijzen van een kopnummer in deze klasse weinig discussie. Els d’ Archard van Enschut was dankzij de mooie, constante en rustige manier van rijden de leider in de ereronde met de fraai recht gestelde Here I Am als grote troef. Iets minder rustig maar nog wel mooi ruim was Magic Salina met Demi van Nispen in deze zelfde rubriek op een tweede plaats. De ereklasse kleine maat was al net zo spannend. Hier werd eerste een tussengroep opnieuw getoond waaruit Five Oaks Wild Fire naar voren werd gehaald. Vervolgens mocht Wild Fire zich verdedigen in de kopgroep die met acht stuks verder ging. Het was uiteindelijk de fraaie Heartland Real Deal met Jan van de Westen die won. Jan van de Westen werd eerder ook al de winnaar in de limietklasse grote maat met Raffles. De strijd in de ereklasse grote maat werd vooral uitgevochten door Wenthwort Ebony en Sir Arie. Laatstgenoemde toonde zich in front uiteindelijk iets verhevener en Ebony werd iets langer. Sir Arie pakte de winst. De fraaie combinatie bestaande uit Sunbeam Look at Me en Anneke Huckriede staat nog steeds garant voor oranje. Ze tonen zich als geheel mooi compleet en goed gesloten met een fraai zweefmoment. De winst bij de tweespannen was ook voor stal Huckriede dankzij de mooie gelijkheid in beweging en de frontjes van Noddyvyse Special Edition en Sunbeam Look at Me.

De paarden van Sybren Minkema en Jolanda Schreuder bleken in de eerste twee rubrieken Fries ras de beteren. Douwe van R. liep eruit in de KFPS-nieuwelingencompetitie dankzij zijn front, beweging en balans terwijl stalgenoot Filou S.B. in handen van Sybren Minkema met zijn voorbeengebruik imponeerde in de eerder verreden limietklasse. Toch kwam er in deze rubriek meer concurrentie aan te pas, want ook de fraaie merrie Ytsjen met Hendrik Eppinga liet zich goed zien en viel eveneens op door een bijzonder voorbeengebruik. De strijd om de winst in de ereklasse was erg mooi. Een vijftal paarden kwam in de overkamping terecht. Het meest chique en constant bleek Lutger 436 met Marcel Heuker. Ook in front en achterbeengebruik imponeerde Lutger. Hij liet daarmee Chris fan Wylgster Pragt met Jolanda Schreuder achter zich. Vervolgens besloot de arbiter in het voordeel van Hendrik Eppinga die dekhengst Maurits 437 voor het eerst op een wedstrijd reed. Maurits ging extra over de benen terwijl de automatisch dan als vierde geplaatste Jan fan ‘e Huchten in handen van Age Okkema over de benen gelijkwaardig was maar in front iets minder verheven was. Chris fan Wylgster Pragt zette zijn goede vorm ook in de damesklasse om in een goede klassering. Sterker nog, het bleek de beste in deze rubriek. Wederom werd zijn balans geroemd door de juryleden. De attente Egberdina’s Arwyn volgde op een keurige tweede plaats. De rubriek tweespannen was een bijzondere. Niet in de zin van goed lopende spannen, want die waren behoorlijk schaars. Elk span had moeite met uitblinken en zo had de jury ook moeite met plaatsen. Uiteindelijk werd de meeste eenheid gevonden bij de steeds beter in vorm komende Sulver C. en Goedkopepaardendekens Jaldert van Augustinus Hoekstra. Age Bijl kende in het verleden als tweespanrijder met Jan Piet en Jouke al goede klasseringen en behaalde die nu ook met Lieuwe B. en Manno B. Ze werden tweede, voor het veel belovende span Stal de Merskens Donar en Izak fan d’ Ald Loop met Age Okkema aan de leidsels.

Moeilijk te plaatsen bleek ook de nieuwelingenklasse tuigpaarden. Een kopgroep van vijf reed de overkamping. In eerste instantie viel Fontana Landzicht met Mark de Groot enorm op. Het voorbeengebruik van dit paard was voor een nieuweling bijzonder fraai. Toch kon Fontana de wedstrijd niet volhouden en bleef het achterbeengebruik iets achter. Ze werden derde en moesten het meest tuigtypische talent uit de groep, namelijk Gardenia HBC met Harry van Middelaar voor laten gaan op plaats twee. Gardenia kwam steeds beter in de wedstrijd en kan een bijzonder fraai seizoen tegemoet zien waarin waarschijnlijk veel concurrentie te verwachten valt van de winnaar van de rubriek: Elton John met Lambertus Huckriede. In beweging was Elton John enorm spectaculair met veel kracht. Over de hele wedstrijd bekeken sprak deze de jury in Bennekom het meest aan en werd daardoor op nummer één gezet. Mark de Groot had in Dylano overduidelijk de winnaar in handen in de lage limiet terwijl Den Roos in handen van Harry van Middelaar de middengroep beheerste. Het ruime voorbeengebruik van Dendrini gereden door Kees van der Maat gaf de doorslag voor winst in de hoge limiet terwijl in de ereklasse een bijzonder duel werd uitgevochten tussen Business met Lambertus Huckriede en Cizandro met Robbie van Dijk. Het werd uiteindelijk die iets meer in balans lopende Business welke vervolgens met moeite ook de damesklasse pakte dankzij arbitrale beslissing. De concurrentie kwam van de geheel nieuwe, mogelijk gelegenheidscombinatie Funita met Hanneke van Wessel! Ule Haarsma had met Sunlight en Elburg het meest chique en goed gaande limietspan terwijl Lambertus Huckriede met Zilver en Business nipt de tweespan ereklasse won van Nico Calis met Tidalburga en Cognac.

Tekst: Johanna Faber

Foto: Karin Sevink

Fotobijschrift: Elton John won gereden door Lambertus Huckriede de nieuwelingenklasse