Afbeelding

Ilonka Toth: “Je voelt je echt een kneus als beginnend menner”

Recreatie

Haar paardenhobby is in Spanje ontstaan, toen ze daar op vakantie was met haar familie. “Mijn zus was de enige die iets met paarden had, en zij vond het een goed idee om samen te gaan rijden daar. En voilà, ik vond het best leuk! Lang verhaal kort, ik ging lessen, kreeg een eigen paard en verkocht dat weer toen ik het te druk kreeg. Totdat het weer ging kriebelen natuurlijk.”

Want zoals dat vaak gaat, laten paarden je niet meer los als je eenmaal met ze te maken gehad hebt. “Het liefst wilde ik weer een Tinker, net als mijn eerste paard. Die vond ik niet, maar mijn staleigenaar dacht dat ik me wel kon bezighouden met een Welsh-ruintje van een jaar. Dat was niet meteen mijn droompaard, want wat kon ik daar nou mee? Maar ik vond Cody geweldig en hij leek mij ook aardig te vinden. Ook met zo’n jong paardje kun je aan de slag. Ik nam hem af en toe mee om te wandelen in het dichtbij gelegen bos, deed grondwerk met hem .. hij werd zo heel mak en we leerden elkaar heel goed kennen.”

Uitdaging

Hun relatie bleek een prima basis om de pony te betuigen toen hij drie jaar was. “Ik had zelf geen ervaring met mennen, maar mijn staleigenaar is een echte kenner en heeft in haar leven tientallen pony’s opgeleid. Ik had zelf inmiddels wel ervaring opgedaan als haar groom als zij op wedstrijd ging, dus helemaal groen was ik niet. Cody pakte het aangespannen werk prima op. Ikzelf vond en vind nog steeds de uitdaging van het mennen best groot en voel me echt een kneus achter de pony in plaats van erop.”

Eigenwijs en lief


Cody is een in Engeland geboren Welshpony. Hij wordt eind mei vier jaar en heeft een stokmaat van 1.41m. “Hij is een blonde vos met heel veel wit, en één blauw oog. Ik denk dat ik vooral gevallen ben voor zijn mooie koppie en ondeugende uitstraling. Hij is lief, maar ook pittig, omdat hij nogal eigenwijs is. We hebben wel eens een issue’tje als hij een andere kant op wil bijvoorbeeld. Hij wil de controle nog wel eens wat overnemen …”

Tractoren


Ilonka ment altijd onder begeleiding als ze met Cody aan de slag gaat. Ze rijdt ook graag buiten met hem. “Het bos is tien minuten stappen van de stal. Het is geen drukke weg die we moeten nemen, maar er is wel wat landbouwverkeer waar we rekening mee moeten houden. Cody is geen fan van tractoren, daar moeten we nog wel aan werken.”

Oefenen

Een uitdaging gaat Ilonka niet uit de weg, vandaar dat ze zich had opgegeven voor hun eerste dressuurproefje, op een wedstrijd in de buurt. “Ik was ongelooflijk zenuwachtig, ook vanwege alles wat er bij komt kijken om ‘weg’ te gaan. Cody moest op de vrachtwagen, hij zou voor het eerst op vreemd terrein zijn .. onze proefjes gingen niet eens zo slecht, al reden we geen winstpunt. De vaardigheid begonnen we best goed, maar ik vergaat het parcours op een gegeven moment. Nog flink oefenen dus … maar voor de eerste keer ben ik heel blij!”

Lekker doorontwikkelen


Ze wil zoveel mogelijk gewoon genieten samen met haar pony, aldus Ilonka. “Het doel is nu vooral om meer controle te krijgen, goed te leren mennen en ons te ontwikkelen. Wedstrijden vind ik geen must. Wel lijkt het me leuk om op een gegeven moment af en toe mee te doen aan een (mini)marathon, ook omdat Cody het rijden in het bos heel fijn vindt.” (cd)

Foto’s: Vanessa van Elst/Privébezit

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding