Cilardo en Here I Am gehuldigd in Vlijmen

Nieuws

Zondag 12 juli werd in Vlijmen op de Nieukuijkse wielerbaan het jaarlijks concours voor Zuidelijke tuigpaarden, hackney’s en Friezen gehouden. Voor de tuigpaarden stond het kampioenschap ereklasse op het programma en bij de hackney’s waren het de dames die om de titel streden. Op deze plaats een korte impressie.

Zeven deelnemers verschenen aan de start om het ereklasse kampioenschap tuigpaarden. Drie combinaties werden door de jury uitgenodigd om de finale te verrijden. Dat leverde een heel mooie strijd op met een zeer goede kampioen. Het was Cilardo van Etienne Raeven, nog niet zo lang geleden uit de limietklasse naar de ereklasse gepromoveerd, die de eresjerp opeiste. Zeer hoog in het front en machtig bewegend werd hij een waardige kampioen. Heel mooi tweede werd De Bree van Wim Jansen die opvalt qua houding en ook goed beweegt, al geeft hij hierin ietsje toe. Voor PrimeVal Bentley VDL in handen van Derk Jan Mekkes was plaats drie. Ook deze beschikt over een heel fraai front en weet eveneens wat bewegen is.

In het damesklasse kampioenschap hackney’s kwamen negen combinaties in actie, waarvan er vier uitgenodigd werden voor de standshow en twee voor de laatste overkamping. Ook hier een heel mooie strijd met een heel beste kopgroep. Kampioen werd Here I Am met Els d’ Achard als vaste rijdster. Wat betreft beweging en houding viel op de verrichting niets af te dingen en was daarmee een waardige kampioen. Met klein verschil werd Highway’s Spring met Chantal van Dijk de reservekampioen. Deze pony maakte tot nu al een heel best seizoen door en bleek ook nu in uitstekende vorm. Strijdlustig als altijd en ook weer goed in beweging werd de routinier van het gezelschap, Discovery van Piet Graumans en gereden door Yvonne van Velsen, keurig derde. Starlight van Peter Bruininx, gereden door Daniëlle Wilborts, liet een heel beste omloop zien, maar maakte in de standshow even teveel fouten om serieus om een hogere klassering te strijden en werd daardoor vierde.

Alle drie de disciplines verreden een competitierubriek op dit weer geslaagde en sfeervolle concours. Bij de tuigpaarden ging Fygo van Cees Kimenai er vol voor en werd met de eerste plaats gewaardeerd. Geroda van W. van Schadewijk is een tuigtypisch paard dat aanspreekt in houding en beweging, maar iets minder strijdlustig is dan de winnaar. Robbie van Dijk reed Geroda naar de tweede plaats, juist een ook correct presterende Fabulist met Sven Fransen

In de competitie hackney’s wilde de jury de helft van de tien deelnemers nogmaals bekijken. Het was opnieuw de rondom goed van de vloer gaande en veel houding tonende Brookfield May Way van Mart van Daal en gereden door Anneke Huckriede die won. Ook niet voor het eerst werd de luxe en sterk gaande Heartland Wonderfull met Els d’ Achard tweede en deze werd gevolgd door Eclipse Mercy met Cees Kimenai. Bij de Friezen was de competitierubriek met vijf deelnemers ook netjes gevuld voor Zuidelijke begrippen. Winnaar werd AM FM Jillis van combinatie Kranendonk/van Bruggen, gereden door Marcel van Bruggen. Jillis beweegt goed en toont tevens de gewenste houding. Jufferke TE van de Sprong nam met Piet van Kempen netjes plaats twee voor haar rekening en AM FM Jelle van combinatie De Groot/Van Bruggen was met Sven Franssen goed voor plaats drie.

Tekst: Rijk van Vulpen

Foto: www.oypo.nl/johnnijvaningenj

Fotobijschift: Cilardo van Etienne Raeven won het ereklasse kampioenschap