Veel kwaliteit in Lunteren

Nieuws

Het achtste concours hippique speciaal voor Friese tuigpaarden op de terreinen van De Nieuwe Heuvel te Lunteren was een zeer geslaagde editie met uitstekend presterende paarden. De deelname was eveneens uitstekend te noemen, met name de paarden acterend voor de sjees waren op volle sterkte aanwezig. Het concours trapte af met de grootste rubriek, de limietklasse voor de sjees. Maar liefst vijftien deelnemers in deze rubriek met Stal Chardon’s Ferdinand (v. Jisse) als opvallende winnaar. Het paard straalt heel veel luxe en lenigheid uit en werd prima gereden door Jelmer Chardon. Imbert van Wylgster Pragt (v. Norbert) pakte in handen van Sybren Minkema een mooie tweede plaats. In het achterbeengebruik was hij net een tikkeltje minder sterk. De ereklasse voor de sjees werd wel door Sybren Minkema gewonnen. Hij reed KFPS stamboekhengst Wylster 463 (v. Rindert). De hengst blinkt uit in zijn sterke voorbeengebruik en werd door de jury geprezen om zijn constantheid. Thorben 466 (v. Ielke) pakte in handen van Age Okkema een verdienstelijke tweede stek. Kijkend naar de toekomst van de Friese tuigsport, dan vinden we in de nieuwelingencompetitie een brede groep talentvolle paarden. Stal Chardon’s Jorbert (v. Maurits) in handen van Jelmer Chardon viel deze keer het meest op en won de rubriek, mede omdat de jury hem mooi opwaarts vond gaan. Netjes en constant presenteerde debuterend Haike 482 (v. Arjen) zich in deze klasse en pakte met Sybren Minkema aan de leidsels de tweede plaats. In de damesklasse waren het wederom Susan Bouwman en Jolanda Schreuder die bovenaan stonden met deze keer Jolanda Schreuder achter Chris fan Wylgster Pragt die net even sterker in het achterbeengebruik was. De tweespanrubriek was met elf combinaties ook weer uitstekend bezet en kende een zeer fraaie kopgroep. Douwe van R. (v. Maurits) en Filou S.B. (v. Tjalf) bleken zowel in houding als in beweging het meest goed te matchen en pakten winst. Debuterend span Tsjalle 454 (v. Mintse) naast nieuweling Stal de Merskens Jelmer, een zoon van Tsjalle liet en een goede eerst indruk achter en kunnen samen ongetwijfeld nog veel verder groeien. Een tweede plek als debuut is zeer uitstekend te noemen. De afsluitende nationale rubriek, het klavertje drie kende een drietal overrijders die aan elkaar gewaagd waren, maar toch individueel ook weer zeer verschillend waren. Frits de Jong weet het altijd voor elkaar te krijgen zijn drietal supergoed voorwaarts te houden en het lukte ook erg goed om het voorpaard strak recht voor het span te sturen. Hij won hiermee het oranje rozet. Kijk je naar de beweging dan komen de trio’s van Udo de Haan en Sybren Minkema eerder om de hoek kijken. Zij waren daarin een stuk beter. De juryleden bevonden het voorpaard van Sybren Minkema iets te scheef over het schouder lopen en zetten hem derde terwijl het voorpaard van Udo de Haan de strengen net iets te los zou hebben. Hij werd tweede.

In de rubrieken voor de showwagen viel Stal de Merskens Jetse (v. Tsjalle) in positieve zin op. Hij lijkt talentvol en pakte de winst. Hij liet daarbij gelegenheidscombinatie Lambertus Huckriede met Mike (v. Tetse) van Nienke Schrale achter zich. Vorig jaar als geintje begonnen en nu in Lunteren ingewilligd. Mike, een klasse dressuurpaard liet zonder specifieke tuigpaardtraining zien ook in deze tak van sport zijn mannetje wel te kunnen staan. Houding uitstekend, achterbeen mag nog ietsje sneller. In de damesklasse was het Feitse G.L. (v. Aan) in handen van Leslie Agricola die het meest constant en mooi in houding door de baan ging en de eveneens uitstekend presterende Floris T. (v. Tsjalke) met Trijnie Duin achter zich liet. Ook in de rubriek onder het zadel wist Feitse G.L. de concurrentie voor te blijven. De ereklasse regionaal werd omgezet tot open klasse en daarin was de zege vrij duidelijk voor de bijzonder constant en imponerende Filou S.B. (v. Tjalf) in handen van Sybren Minkema met Egberdina’s Lodewyk (v. Maurus) gereden door Gerbrich Elgersma als goede tweede. De regionale tweespannen kende een viertal zeer aan elkaar gewaagde combinaties met zeer kleine verschillen. Feike Holtrop won met Jasper fan ‘e Stjelpdyk (v. Norbert) en Andries H. (v. Goffert). Bij de young riders was de onervarenheid en voorzichtigheid nog wat troef, maar de mooi constant gaande en met voldoende zweefmoment presenterende Walsdame (v. Jasper) gereden door Nadia den Hollander werd daarin toch wel de duidelijke winnaar.

Bij de regionale zuidelijke rijders was de kwaliteit nog wat ver te zoeken. Met name in de nieuwelingencompetitie zaten geen uitgesproken uitschieters. Dort-Jan Raaijmakers won met Nalina R. (v. Tsjalke) en liet Marcel van Bruggen met Oldrik van Kreterenhof (v. Uldrik) achter zich. In de limietklasse bij de zuidelijke rijders was het al beter en vielen twee combinaties in het bijzonder op. Debuterend rijder Tom Folmer lijkt met Uldrik 457 (v. Dries) een veelbelovende combinatie te worden en won de rubriek heel keurig. Mart Mies pakte met Victor M. (v. Jasper) een zeer sterke tweede plaats.

De rubriek waar de blikken het meest op gericht waren, de KFPS stamboekhengsten voor de concourswagen, strijdend om de KFPS bokaal, was er weer eentje op hoogstaand niveau. Wylster 463 verdedigde zijn reeds tweevoudig gewonnen titel en deed dat weer op sublieme wijze. Zeer royaal in front en zeer opvallend in voorbeengebruik. Wylster kreeg echter te maken met zeer lastige tegenstanders. Tsjalle 454 liet zeer goed van zich spreken maar mistte ten opzichte van Wylster net even iets meer ruimte. Kersverse stamboekhengst Eise 489 (v. Maurits) had eerder al laten zien uitstekend uit de voeten te kunnen op de concoursvelden en reed nu zijn eerste wedstrijd als goedgekeurde stamboekhengst. Hij vormde voor Wylster 463 uiteindelijk de allergrootste bedreiging. Ook Eise is net zo royaal in front en kan evenzo goed imponeren in voorbeengebruik. De uiteindelijke doorslag bij de jury gaf toch het achterbeengebruik en het iets rijzendere beeld wat Eise 489 in handen van Jelmer Chardon gaf en zo Wylster afhield van een derde zege in deze uitzettend fraaie strijd. Noemenswaardig mag zeker ook zijn dat Mewes 438 (v. Teeuwis) zich in handen van Hendrik Eppinga eveneens prima liet zien, maar toc net even minder ruim en elastisch was. Date 477 (v. Mintse), een paar maanden geleden overgekomen uit Amerika, debuteerde in handen van Doeke Hoekstra op Nederlandse bodem. De hengst sloeg beslist geen raar figuur en heeft ook de goede bewegingen wel in huis. Ervaring is echter nog even de grote spelbreker voor hem, maar wellicht wordt hier nog wat aan gewerkt het komende seizoen.

Tekst: Johanna Faber

Foto: Karin Sevink