Handini M kampioen onder het zadel!

Nieuws

Zondag 26 juni stond voor de regionale rijders van tuigpaarden, hackney’s en Friezen CH Wachtum op het programma. Er werden mooie rubrieken verreden, maar men kreeg wel met een aantal regen buien te maken.

Een spannend onderdeel stond er bijna aan het einde van het programma gepland. Het kampioenschap tuigpaarden gereden onder het zadel was toegekend aan Wachtum. Een zenuwslopende strijd voor de rijders. Een dame en een heer waren enorm aan elkaar gewaagd. Gerbrich Elgersma wist met de ruim bewegende Handini M van haar vriend Nico Calis jr het kampioenslint mee te nemen naar Boijl. Deze merrie beschikt over een luxe front en ruime, sterke bewegingen. Tweede in deze strijd was titelverdediger Hessel van der Veen met Bastiaan. Ook Bastiaan was enorm goed in zijn bewegingen. Hij kwam hoog van de vloer en ruim weg. Helaas moest Bastiaan gaande de koers wat toegeven in zijn front en dat gaf de doorslag dat Handini M kampioen werd. Annelies Adriaansen nam de bronzen plak mee dankzij Benderose M van Martin Uineken 

De tuigpaarden beten de spits af en Harm Jan Veenstra wist met de Atleet nazaat Grenadier de ereronde aan te voeren van de lage limiet. Sabastiaan Ardesch reedt verdienstelijk mee bij Noord met zijn fleurige vos Hightower (v. Bentley VDL) die sterk over de benen ging maar iets toegaf in het front. Jan Mittendorff sloot de kopgroep met de vosmerrie Harisma (v. Aron)

In de hoge limiet was het Evert V die met veel afdruk en sterke beweging in handen van eigenaresse Fokkelien Oldenburger de winst mee naar huis nam. Na overkamping moest Grietje Naber haar eerste plaats afgeven en werd met Evita tweede voor Bi-Jenny met Gert Koers en Emerson en Niek Alting. Atleet wist met rijdster Sanne Welling zowel de ereklasse als de damesklasse te winnen. Rijzend in zijn beweging, mooi in het front en een goed onder tredende achterhand gaven de doorslag. Bastiaan met Erik van der Veen was een zware concurrent van Atleet, zij mochten plaats nemen op de tweede plek. Wervelwind, de zwarte nakomeling van Plain’s Liberator, werd in handen van Lammert Tel derde, voor Cetrienes met Rony Beuving en Atillos met Jan van de Vegt.

In de damesklasse werd Annemarie Beugel tweede met haar vaders fokproduct Gerianne M. Cetrienes, nu gereden door Els Nijenhuis mocht als derde opstellen. Ashja en Joyce Hoving werden vierde voor Grietje Naber en Evita. De zeer deftige Gesiena won in handen van Harm Jan Veenstra de fokmerrie rubriek. Wianita van Grietje Naber is weer terug op de concoursvelden en wist de tweede plaats in ontvangst te nemen voor Peter Stevens met Gerianne M.

Een zware strijd werd gestreden in de competitie. De kopgroep is ieder concours anders en zo blijft de spanning en strijd er goed in. Nu wist Klaas Buist de winst mee te nemen naar Nuis. Huzaar, een nazaat van Atleet, was luchtiger in zijn houding en sterk over de benen. Concurrentie kwam er van Hudson en Handini M. Door arbitrale beslissing werden Peter Stevens en Hudson, eveneens een nakomeling van Atleet, tweede. Voor Handini M en Nico Calis jr. Ook Wachtum besteedde aandacht aan de jeugdige rijders. Zo kwamen er zes fanatieke rijdsters en één rijder in de baan. Gylian Nijenhuis stuurde Cetrienes van Rony Beuving makkelijk in het rond, en wist met deze kleurrijke vos het oranje lint mee naar huis te nemen. Zusjes Joelle en Marieke Scherphof werden met hun vaders Vlam tweede voor Ilse de Vries die Bi-Jenny van Gert Koers naar de derde plaats stuurde. 

Ook de regionale Hackney Rijders waren afgereisd naar Wachtum. Louise Pieters wist twee maal de ereronde aan te voeren met Black Jack (v. Gallant Monarch) van haar vader René Doornschot. Deze dappere zwarte pony groeide in de wedstrijd. En zette zijn beste beentje voor en wist overtuigend de lage limiet en damesklasse te winnen. In de lage limiet was Nico Kemp met Special Apollo goed voor de tweede plaats, voor Udo Rovers met Eclipse Easy Rider. Peter van den Brink mocht de hoge limiet op zijn naam schrijven. Hij reed Rider Pro’s Prince overtuigend naar de eerste plaats. Voor de zeer talentvolle Special Silver Star (v. Romario) in handen van Jan Boeve. Deze zwarte pony weet elke koers meer te geven en mocht nu plaatsnemen op de tweede plaats. Tip Top deed zijn naam eer aan en werd met eigenaar/rijder Edwin van den Boogaard derde in deze rubriek. Het oranje lint van de ereklasse ging mee richting Arnhem. Chantel Freriks stuurde Eclipse Fly High perfect rond. Ze wisten Rider Pro’s Experience die gereden werd door Peter van den Brink voor te blijven.  De derde plaats ging ook naar Arnhem. Bart Freriks stuurde Just Jim naar plaats drie. De tweespan rubriek werd aangevoerd door Cynthia Ardesch met Ringo Star en Magic Little King. Een span dat gelijk is in houding en beweging en een constante koers wist te lopen. Peter van Den Brink werd nu tweede met Rider Pro’s- Prince en Experience. Dat Louise Pieters samen met Black Jack op dreef was, was al te zien in de lage limiet. Maar ook in de damesklasse wisten ze dus de andere combinaties achter zich te houden. Gevolgd op de tweede plaats Eclipse Fly High en Chantel Freriks. De derde plaats was voor Agnes Arends met Just Jim.

Naast de tuigpaarden en hackney’s konden de Friezen niet achterblijven in Wachtum. In de limietklasse ging de strijd tussen twee dames. Leslie Agricola reedt Feitse GL met veel afdruk van de grond gaand rond. Zij werden eerste. Concurrentie kwam er van Egberdina’s Lodewijk van Willem Vogelzang gereden door Susan Bouwman. Jasper fan ‘e Stjelpdyk mocht iets rustiger zijn in zijn beweging, deze combinatie eindigde op de derde plaats. Voor Xander met Jelle van der Kooi was plaats vier. In de ereklasse ging de winst mee naar Nijeveen. De stoere Egberdina’s Arwyn die met veel temperament door de baan ging wist met Susan Bouwman deze ereronde aan te voeren. Marcel Heuker reedt Lutger 436 eervol naar de tweede plaats voor Gerbrich Elgersma met Claes. Opnieuw was het Susan Bouwman die de ereronde mocht aanvoeren. Dit gebeurde in de damesklasse met Egberdina’s Henk (v. Rinder ) van Jeen Mulder. Leslie Agricola en Feitze GL moesten nu genoegen nemen met de tweede plaats. Hiltje Holtrop en Egberth van de Zonschate mochten plaats drie in ontvangst nemen. Voor Ester Reen was er de prijs voor het schoonste geheel.

Niet alleen de tuigpaarden maar ook de Friezen besteedden aandacht aan de jeugd. De Young Riders competitie stond bij de Friezen gepland. In deze rubriek rijden jeugdige rijders, die voorzien zijn van een rijvergunning tegen elkaar. Lise Jonker, die pas geleden haar rijvergunning heeft gehaald, had de vaart er goed in en mocht samen met Vincent (v. Jasper) de hoogste competitiepunten mee nemen naar huis. Nanning Lemstra had ook de gang er goed in, echter was zijn merrie niet zo rijk in het front waardoor hij genoegen moest nemen met plaats twee samen met Auckje fan ‘e Alde Ryd. Marcel Heuker mocht derde plaats innemen met Marije V, voor Gerrit Wagenaar met Manno B en Erik Kuperus met Frits. Erik wist door zijn keurige stijl van rijden wel het levensmiddelenpakket mee naar huis te nemen, want hij won de stijlprijs!

Tekst: Anouk Kemkes

Foto: www.anoukkemkesfotografie.weebly.com