Idol winst eerste competitiewedstrijd in Eext

Nieuws

Op Pinkstermaandag waren dit jaar de nationale tuigpaardrijders weer te gast op het concours hippique van Eext en gingen als eerste aangespannen discipline de nieuwe zandbodem inwijden. Na afloop werd er nog geen hosanna gezongen omdat de bodem behoorlijk zwaar was, waar veel paarden moeite mee hadden. Doordat er ook een groot aantal hindernissen in de baan stond, werd het tevens een vrij technisch parcours.

Negen competitiepaarden, waaronder drie goedgekeurde dekhengsten, gingen van start in deze eerste wedstrijd waar het echt om de punten ging. Het werd een enerverend spektakel, waarbij één combinatie bij het afrijden onderuit ging en de baan kon verlaten. De overgebleven paarden reden opnieuw af en bleken behoorlijk onder de indruk van de hele entourage in de baan. De jury selecteerde een vijftal voor de finale: Mark de Groot met Idol (v. Manno) van Blackhorse BV, Freek Saris met zijn Urgent nakomeling Improve, Marcel Ritsma met Ivo PSH (v. Saffraan) van H. Pos, Klaas Buist met Indiana (v. Colonist) en Robbie van Dijk met Ilanda (v. Eebert) van Hennie van Manen en Viggon van Beest. Idol was druk en zocht een paar keer zijn eigen weg, maar ging met een hoog front en veel ruimte in de voorhand rond. Niet altijd even vierkant, maar toch. De zwarte Improve ging heel constant en sterk over de benen en was ook mooi in zijn front. Ivo PSH was heel actievol, soms iets te heftig, maar wel met veel halshouding, daarna Ilanda die voor en achter met veel afdruk liep en als laatste Indiana die er lekker inklom. Het was lastig om een uitgesproken winnaar aan te wijzen, maar vanwege zijn opwaartse manier van bewegen koos de jury voor Idol met Improve vlak daarachter als tweede. Ilanda klom naar de derde plaats, die overigens Indiana ook niet misstaan had en nu vierde werd. Ivo ging nu iets scheef in de stelling en dat kostte hem twee plaatsen. Na afloop omschreef de jury het als een bijzondere wedstrijd waarbij aan elk paard wel iets mankeerde. Zo ook aan favoriet Image HBC (v. Ditisem) die met Harry van Middelaar te weinig mooie momenten had voor een hogere klassering dan de zesde!

In de ereklasse voerde Harry wel de ereronde aan met Brandy die hoog boven de hindernissen uit torende en de beste was van de kopgroep van vijf. Leendert Veerman had Besterly Amadeus ook goed en werd tweede voor Mark de Groot met Berino. Ulle Haarsma volgde met Celebration op plek vier en dat ging ten koste van Erik van der Veen met Bastiaan. De hoge limietklasse heeft veel kwaliteit en winnaar Dylano was hier in handen van Mark de Groot een schoolvoorbeeld van. Met een hoge en ruime actie in de voorhand en machtig front pakte de hengst de winst. Masters Den Roos heeft ook veel beweging onder de massa maar kan in het front niet tegen de winnaar op en werd tweede voor Ulle Haarsma met Elburg, die nog wel eens een foutje maakte en de tong liet zien. Niek Alting had ook derde kunnen staan met zijn Emerson. De zware dameskar maakte diepe sporen in de bodem en dus moesten de vijf paarden er extra aan trekken en dat ging ten kostte van hun prestaties. Endre was in handen van Jacobien Postma de sterkste en won voor Hanneke Mekkes met Primeval Wizzkid’s Gonda. Meer- en langspanrijders Ulle Haarsma, Leendert Veerman en Derk Jan Mekkes vulden gedrieën de ereklasse tweespannen en de tandemrubriek. Haarsma won met Celebration en Zavanno beide wedstrijden, hoewel Celebration achter in het tandem qua regelmaat wat steken liet vallen en Leendert Veerman te kort werd gedaan met de tweede plaats van Besterly Eribo en – Amadeus. Derk Jan werd achter Haarsma tweede bij de spannen met Varanno en Wizzkid’s Gonda. Een uur later dan geplant namen de tuigpaardrijders afscheid van het publiek in Eext.

Tekst: Geert Bouius

Foto: www.oypo.nl/geertbouius1962