Gouden bolhoed siert huize Hammers weer en Gardenia marcheert gedecideerd naar derde kampioenstitel maar Fantijn gaat de boeken in als winn

Nieuws

Volgens enthousiaste voorzitter Thomas van der Weiden wordt het concours in Houten ‘louter georganiseerd door mensen met een showpaardtic volgens een vorig jaar geïntroduceerd verfrissend concept’ waarbij de beste tuigpaardrijders middels een paardenwissel strijden om de Gouden Bolhoed wisselprijs. De winnaars van de lage, tussen- en hoge limiet én de ereklasse worden hiervoor geselecteerd. De lage limiet kwam op naam van Eebert-zoon Imposant van medeorganisator Kees van der Maat en Bert van Kooten, Harry van Middelaar voerde de leidsels. Deze wist zich dubbelop te plaatsen door met Brandy wederom onbedreigd de ereklasse aan te voeren, hoewel Amadeus in handen van Leendert Veerman ditmaal ook weer in grootse vorm verkeerde. Henk Hammers pakte de winst in de beide overige klassen met Heliotroop V(an)D(er)M(eulen), en Dendrini van medeorganisatoren Michael en Henriëtte Kooyman. Derhalve mochten Nico Calis met Hillydessa en Ulle Haarsma met Elburg meedingen naar de begeerde wisselprijs. Gelegenheidsjury Ab Koetsier en Annie Oskam beoordeelden de rijders tijdens de paardenwissels en wezen Henk Hammers als winnaar aan die hiermee deze titel prolongeerde. De competitie werd wederom een prooi voor Icellie die in handen van Harm Jan Veenstra rondom spectaculaire momenten vertoonde en steeds beter werd. ECW It’s Me etaleerde ook een ruim grijpend voorbeen maar hield het uiteindelijk in de aanleuning niet vol en werd tweede met Lambertus Huckriede.

Bij de hackney’s blijven in de kleine maat limietklasse Brookfield Olympic Dreams en Anneke Huckriede overtuigend in de winningmood. Heartland Magic Man en Joop Schaap kwamen het dichtst in de buurt en pakten het rode lint. Rob en Els d’Achard voerden, opnieuw overtuigend, de hoge limiet en ereklasse aan met respectievelijk Heartland Wonderfull en Here I Am. André Veltkamp wist wederom met de dekhengsten Matteo en Sir Arie de grote matenrubrieken te domineren. Vooral in de acht deelnemers tellende limietklasse werd een aansprekende strijd gestreden. Deze kwalitatieve en kwantitatieve groep vervulde jurylid én stamboekvoorzitter Andries Zandee naar eigen zeggen ‘met trots én kippenvel’. “Wat een mooie groep!” Ook de beste tuigpaardrubriek van dit seizoen, de hoge limiet, ontlokte Zandee een reactie: “In deze groep bevindt zich ook veel kwaliteit maar er werd door sommigen schandalig gereden door anderen de pas af te snijden! Hiervan werden andere paarden de dupe, kwamen niet in hun ritme of raakten helemaal van slag en waren bijna allemaal op hol. Als je denkt dat je een toptrainer bent maar geen rekening met anderen houdt en achterlijk in de rondte rijdt, sla je de plank volledig mis…” Helaas werd hierbij niet ingegrepen door de KNHS-vertegenwoordiger. Henk Hammers wist de op een kluit rijdende groep te ontvluchten en stuurde Dendrini, die de laatste tijd een stijgende lijn vertoont met bijzonder fraaie tuigtypische verrichtingen, overtuigend naar de overwinning.

Na afloop kwam er nog een foutje aan het licht: door het moederschap van Paard van het Jaar Gardenia was het kampioenschap 6- en 7-jarigen haar eerste, krachtige, optreden van dit seizoen. Omroepster Greet Bergstra bracht in de finale de uitslag nog zo treffend: “De kampioen is een merrie… het is een schimmel… het is… Gardenia! Volgens de reglementen zijn alleen paarden die gedurende het seizoen minimaal twee maal eerder zijn uitgebracht hiervoor startgerechtigd en daarmee werd ‘s avonds Gardenia’s hattrick weer geschrapt. Verbaasde én fidele Van Middelaar beloofde voor Fantijn en Robbie van Dijk alsnog het Wilhelmus te zingen… De spannen van Huckriede en Jordans domineerden de competitierubriek, in de ereklasse liet spanspecialist Haarsma zijn Celebration en Zavanno weer excelleren in de speciaal naar hun vader Manno vernoemde ring. Bij de hackney’s streden de spannetjes van Huckriede en d’Achard op het scherpst van de snede, hetgeen in het voordeel van eerstgenoemde werd beslecht. Anneke Huckriede heerste in beide damesklassen, zowel met ICW Imondro als Brookfield May Way. Dit sfeervolle evenement waarbij de Utrechtse kleuren prominent in het voetlicht staan is een welkome aanvulling en wordt door de organisatie enigszins geassocieerd met de helaas ter ziele gegane UTV/UPD. “Ik ben er van overtuigd dat wij alle ingrediënten hebben om dat nostalgische gevoel weer een nieuw gezicht te kunnen geven”, sloot Van der Weiden af. “Showpaardensport is nu eenmaal passie en emotie. Ik ben trots deelgenoot te mogen zijn van de organiserende vriendengroep: stichting De Gouden Bolhoed!”

Tekst: Janneke Berghuis

Foto: www.oypo.nl/johnnijvaningenj