Ereklasse titels voor Van Rooij en Van Dijk

Nieuws

Gisteren 16 juli stonden in Chaam de ereklasse kampioenschappen voor de Zuidelijke tuigpaarden en hackney’s op het spel. Tevens werd hier de finale van de enkelspancompetitie voor de hackney’s verreden.

Van de negen ereklasse hackney’s verreden er vijf een standshow, waarna de beste twee nog een gezamenlijk duel uitvochten. De beste papieren leek Heartland Bust Your Buttons te hebben die met Rob d’Achard dit seizoen geregeld bovenaan te vinden was in deze klasse. Ook nu toonde hij veel beweging, maar oogde iets minder vriendelijk dan anders. Vorige week in Vlijmen won hij nog na arbitrale beslissing. Het was nu zijn opponent van Vlijmen die zich in de tussenliggende week verbeterd bleek te hebben en kampioen werd. Dit betreft Heinhuis Tycho in handen van Jan van Rooij die een mooie houding combineerde met heel beste bewegingen en unaniem tot kampioen werd verkozen. Op plaats drie was de vanuit de limiet geselecteerde Leyrun Prestige met Ilse Sweens na de standshow al opgesteld. Plaats vier was voor Five Oaks Wild Fire met Bud Bongers en deze werd gevolgd door Conviction’s Sunny Boy met Femke Kimenai.

De competitie werd onbedreigd gewonnen door Rob d’Achard die in Heartland Lamborghini een nieuwe topper heeft. Groots in houding en best gaand won hij alle voorgaande wedstrijden en bleek ook nu een maatje te groot voor de concurrentie. Top Sine Ferrari met Kees Kimenai werd deze dag tweede en derde in de eindstand. Highway’s Dream Boy met Inge Jansen was goed voor de derde plaats in de dagwedstrijd, maar nam aan te weinig wedstrijden deel voor een plaats in het eindklassement. Plaats twee in deze eindstand kwam toe aan Conviction’s Hurricane met Roel Smits die in de dagwedstrijd ook May Summertime met Franks Arends voor moest laten gaan en derhalve nu slechts vijfde werd.

Bij de tuigpaarden was de spoeling qua deelname wat dunner dan gebruikelijk. De groepen zijn al niet heel groot en door ziekte van één van de rijders trok dit meteen een wissel op meerdere rubrieken. De hoofdact bij de tuigpaarden was ook hun ereklasse kampioenschap. Hieraan deden vijf paarden mee en drie werden door de juryleden nogmaals bekeken. Atleet van Wim Cazemier en de gebroeders Van Manen heeft in regio Noord de voorgaande jaren zijn sporen al verdiend. Dit seizoen brengt Robbie van Dijk hem in het Zuiden uit voor de eigenaren. Dit ook heel succesvol. In Chaam toonde hij een heel mooi rijzend beeld en zijn welbekende sterke gangen. Hij wist dermate veel indruk te maken dat hij ook Cilardo met Etienne Raeven achter zich wist te houden, welke ook bekend staat om het uitstekende front. Voor hen was plaats twee en zij werden gevolgd door Christ Louws die zijn CLT Tasman ook goed aan het lopen had en daarmee derde werd.

Voor de Friezen was er één rubriek openklasse. Zij werden eveneens door Robbie van Dijk aangevoerd die dit deed met Milan van de broers Van Manen. Het zijn fraaie houding en dito gangen bleef hij krachtpatser Victor M van Mart Mies opnieuw voor.

Foto: www.oypo.nl/johnnijvaningenj