Zuidwester en Disaronno gehuldigd in Terschuur

Nieuws

Vandaag, 27 juli, werd in Terschuur de 76e Paardenfokdag gehouden. Na het ochtendprogramma met de diverse keuringsrubrieken wordt jaarlijks volop tijd ingeruimd in het middagprogramma voor diverse tuigpaardrubrieken. Zo stond ook dit jaar het dagkampioenschap voor de Young Riders op het programma en het kampioenschap fokmerries van Midden Nederland.

Slechts vier Young Riders hadden zich aangemeld en kwamen ook daadwerkelijk in de baan. Maar wat een fantastische wedstrijd leverde dit op. Na een eerste selectie werd er een standshow verreden, waarna de beslissing viel. De strijd werd beslecht in het voordeel van Zuidwester van Mark de Groot in handen van Judy Leeuwis. Deze groots bewegende vos heeft een machtige hals en zet die er bovenop. Voor komt hij hoog grijpend van de vloer en zet de achterhand er krachtig onder. Hij bleef zeer veel bodem maken, al zakte hij gaande de wedstrijd iets af in houding. Hij bezorgde Judy de titel. Een andere krachtpatser die niet van ophouden wist was ECW Imondro van Engbers en gereden door Kevin Huckriede. Deze klapte er op met een machtig front en hoog gangwerk. In zijn ijver liet hij in de regelmaat een paar kleine steekjes vallen. Havana van familie Mekkes gaf in houding wat toe op de eerste twee, maar weet ook wat bewegen is. Mieke Terschure reed haar naar plaats drie. Tip Infra’s Golden Dancer sloot de bescheiden doch imposante rij. Deze beschikt over een mooi silhouet en is eigendom van John Donck en werd voorgesteld door Jarin Vos.

Vervolgens was het de beurt aan de fokmerries. Vijf van de acht wilde de jury aan een tweede beoordeling onderwerpen. Ook hier een fantastische kopgroep die voor een spectaculaire wedstrijd zorgde. Het was uiteindelijk de schimmel Disaronno van combinatie De Leeuw die in handen van Lubbert van Oene zegevierde. Machtig in houding en groots bewegend vierde deze merrie haar opmerkelijke comeback in de sport, eerder dit jaar, met voorlopig hoogtepunt het kampioenschap van regio Midden. Groot was de strijd met meervoudig kampioene Elegant van Cor van Dijk die haar dicht naderde. Weer met veel houding en haar kenmerkende soepele bewegingen werd het nu een meer dan eervolle tweede plaats. Edelroos van Bastiaanse toonde zich in handen van Berry van der Genugten met een prima front en sterk over de benen, al geeft ze daarin wel wat toe op het super duo op de eerste twee plaatsen. Henk Hammers bezorgde familie Mekkes met hun Havana een keurige vierde plaats en bleef Ilanda van combinatie Van Manen en Van Beest met Robbie van Dijk aan de leidsel voor.

Vervolgens streed een achttal paarden om de Cambridge Cole Trofee. Ook hier reden vijf aanspanningen over en ging de winst naar Eebert van gebroeders Van Manen in handen van Robbie van Dijk. Deze showde zich op zijn kenmerkende grootse wijze. Berino en Mark de Groot zorgden voor de meeste tegenstand en werden tweede. Heliotroop VDM van Jaap van der Meulen in handen van Henk Hammers groeide in de wedstrijd en was goed voor het brons. Elegant kwam met Cor van Dijk ook in deze klasse in actie en werd vierde, daarmee Ditisem met Albert Lueks voorblijvend. Ook hier werd fel gestreden en waren de verschillen niet groot. Hierna kwam een vijftal dresseerkarren in de baan. Voor hen was er geen overkamping nodig, zo bleek. Winnaar werd Bud de Gooijer die de bruine Alwin goed bewegend en in een correcte houding presenteerde. Tweede werd Ten Sharp in handen van Stan de With.

Het slotakkoord van de aangespannensport werd gespeeld door de deelnemers aan de competitie van regio Midden. Twee gingen de strijd nogmaals aan. Het was ECW Imondro die in handen van Lambertus Huckriede goed bij de les bleef. Dalend in de achterhand en er voor spectaculair in klimmend kon de winst hem niet ontgaan. De aftekening klopt niet helemaal, maar verder doet deze sterk aan Just In Time denken en dat is niet onplezierig… Helandro B van Cor van Dijk gaf ook een uitstekend optreden weg met een royaal front en best gangenwerk.

Voor de tuigpaardrijders was het programma eerder op de middag begonnen met de limietklasse die een overwinning opleverde voor een sterk optredende Diesel van familie Kruiswijk in handen van Berry van der Genugten en Hebulanes van Wim van Duinen was hier goed voor plaats twee. Vervolgens de in Terschuur een paar jaar terug bedachte rubriek aan de fiets. De eer deze rubriek te winnen viel dit jaar te beurt aan ViaHJ van Albert en Fera Lueks, gevolgd door Coffi  met Coby Bassa.

Tekst: Rijk van Vulpen

Foto: www.oypo.nl/rijkvanvulpen