Lieke Lueks winnares van de jeugd competitie

Nieuws

Op de eerste zondag van september vind ieder jaar het tuigpaardenconcours voor de Noordelijke tuigpaardrijders plaats. Ook dit jaar wist de organisatie een wisselend programma op te stellen met diverse aangespannen rubrieken en shows.

Voor de jeugdige tuigpaardrijders en rijdsters was hun wedstrijd één van de spannendste van het seizoen. Er werd namelijk bekendgemaakt wie de uiteindelijke winnaar of winnares van deze competitie was geworden. De jury beoordeelde hen niet alleen op wijze van rijden, maar ook op de stijl, waarvoor alle deelnemers punten krijgen die telden voor de einduitslag. Met 42,5 punten wist de stoere en zelfverzekerde Lieke Lueks deze competitie te winnen. Zij reed dit jaar voor het eerst mee met ViaHJ en werd vergezeld door opa Jan Muggen. Met een minimaal verschil van twee punten eindigde de winnares van vorig jaar, Esmee Takens, nu op de tweede plaats met Buurman Baasje.

De reguliere wedstrijd van deze dag werd gewonnen door Janienke Hoek die Darno van de familie Helmus zeer verdienstelijk presenteerde.

Om stipt 13.00 uur startte het programma met de lage limiet. In deze rubriek streden negen kandidaten om te winst. Maar één kan maar de beste zijn en dat was de kersverse competitie winnaar en constant en sterk bewegende Iowa in handen van zijn eigenaar Klaas Buist.  Eervol op de tweede plaats en ruim in zijn beweging mocht Gentenaar met Gerard van der Meulen opstellen. Normaliter rijdt Anne de Jong zijn Haito in deze rubriek, maar deze keer presenteerde Erik van der Veen hem en werden verdienstelijk derde in een mooie groep paarden.

In de hoge limiet ging de allerhoogste eer naar Linda Boelens die voor eigen publiek mocht strijden om de oranje rozet. Met haar gedreven en zeer sterk bewegende El Nino B wist ze na overkamping met vier kandidaten deze overwinning op haar naam te schrijven. Alberdvan Dijk presenteerde zijn nieuweling van dit jaar en werd tweede voor de zich makende en netjes bewegende Besterly Eribo met Tinus Hahn. Nathalie Buwalda sloot de kopgroep met de Larix-nakomeling Vayacondios.

Tuigpaarden gereden onder het zadel stonden ook op het programma van Norg. Maar liefst acht dames en één heer gingen de strijd met elkaar aan. Het was Els Nijenhuis die haar voorlopige koppositie wist te behouden en ging met de zeer sterk bewegende Cetrienes aan kop. Joëlle de Vries presenteerde voor het eerst de Atleet-merrie Gorita onder het zadel en werd eervol tweede voor de zeer ruim bewegende Icoon met Manon Veerman.

Bij de fokmerries was er opnieuw winst voor Linda Boelens. Ditmaal reed zij Celony (v. Vulcano) van haar vriend Lammert Tel naar de overwinning. De stoere, sterk bewegende Inanda (v. Patijn) werd in handen van haar vaste rijder Harm Jan Veenstra tweede in deze mooie groep merries. Jerry Hamming volgde op de derde plaats met Zitella 2 voor Albert ten Berge met Faroda, die tevens de kopgroep sloot.

Met een beperkte deelname van vijf kon de jury de dames, rijdend met de tweewielige wagen in één keer plaatsen. Het was de Kampioen van 2017; Wonder van de Ursahof die in handen van eigenaresse en tevens vaste rijdster Margreet Bosma overtuigend de winst mee naar huis nam. Fokkelien Oldenburger deed goede zaken met haar Evert V, zij werd tweede voor Lucy Stevens met Wervelwind, Jessica Kinds met Contant en Ria Berghuis met Bonjovi. Laatst genoemde combinatie wist tevens de prijs voor het schoonste geheel te winnen.

Een achttal dames met de vierwielige wagen verschenen in de baan. De jury was er nu niet in één keer uit en liet een aantal dames overrijden, echter werd de plaatsing daar niet anders van en ging Manon Veerman er vandoor met het oranje. Zij presenteerde de zich machtig mooi makende en goed bewegende Emerson in deze klasse. Karin Lunsche reed voor eigen publiek en was goed op dreef met Dinkie van Jan en Willy Tienkamp. Zij werd tweede voor Joyce Hoving met Faroda van Wim van Schadewijk.

Ook een bescheiden bezetting in de rubriek tweespan tuigpaarden voor de spider, die de jury in één keer kon plaatsen. De constante manier van lopen gaf de doorslag om Gerard van der Meulen uit te kiezen als winnaar met Wapenaar en Gentenaar. Over de benen was het span van Rony Beuving misschien wel het meest tuigtypisch, maar ze geven wat toe in hun constantheid. Met Contant en Cetrienes werd Rony tweede voor Alberd van Dijk met Dijkman en Hugo en Aaldert Berghuis met zijn vossen Bonjovi en Favoriet.

Bijna aan het einde van het programma stond de ereklasse gepland. ‘Een super rubriek‘ volgens de jury die graag vijf combinaties uitnodigde om opnieuw te strijden voor de prijzen. Emerson wist met Manon Veerman de damesklasse al te winnen, maar ook met zijn eigenaar Niek Alting deed hij er een extra schepje bovenop en wist ook de ereklasse op zijn naam te schrijven. Fokkelien Oldenburger werd tweede met Evert V voor Lammert Tel met Wervelwind.

Vijf boeren waren nog even wezen ‘strunen’ in de Norger Bossen voor een tak, want zij kwamen als laatste aan bod tijdens het veelzijdige programma. Zonder enige twijfel van de jury, plaatsten zij ze alle vijf in één keer. Klaas Buist was opnieuw winnaar van deze rubriek. Afgelopen maandag in Groningen wist hij al kampioen te worden en ook nu was hij samen met Gorita goed op dreef en won overtuigend de rubriek. Jan Rozeveld presenteerde zijn sterk bewegende merrie Saturday die iets moest toegeven op het front. Nathalie Buwalda was de enige dame in dit gezelschap, maar niet minder gewaardeerd, zij nam plaats drie voor haar rekening met Vayacondios.

Tekst: Anouk Kemkes

Foto: www.anoukkemkesfotografie.weebly.com