Haarsma wint elfde Zilveren Waag in Dokkum

Nieuws

’s Ochtends half 9 kwamen de acht competitiepaarden als eersten opdraven voor hun tweede competitiewedstrijd. De fraaie Icanita (v. Colonist) van Toon van Doorn kwam met Harry van Middelaar voor de eerste keer uit en pakte gelijk maar de tien competitiepunten. Deze bruine merrie ging rondom hoog van de vloer en had het front er ook heel mooi op staan. De winst was terecht. Met de iets scheef gestelde Just Lucky (v. Wentworth Ebony) werd Lambertus Huckriede tweede voor Leendert Veerman met Equifirst Jannes (v. Manno) en Henk Hammers met Jakarta (v. Ditisem) van Adriaan Veerman. De rubriek verliep een beetje chaotisch omdat het tabletsysteem haperde en na drie rubrieken aan de kant werd geschoven.

In de grote limiet was Bommelsteijn’s Hubert (v. Cizandro) heer en meester en won met zijn rijder Lambertus Huckriede deze wedstrijd. Ule Haarsma had Elburg (v. Morocco Field Marshal) ook goed en mocht als tweede aansluiten voor stalgenoot en halfbroer Endre gereden door Jelle van der Weide. Ook in de damesklasse was de zege voor Hubert na te hebben overgereden met vier concurrenten. Anneke Huckriede presenteerde Hubert heel fraai. Emerson (v. Manno) klom met Manon Veerman van de vierde naar de tweede plaats en dat ging ten kostte van Funita (v. Manno) met Hanneke van Wessel, derde, en Danno (v. Manno) die met Renske van der Sluis vierde werd. Elburg bleef vijfde met Ineke Haarsma.

Harry van Middelaar had Brandy (v. Uromast) op en top voorbereidt en wilde revanche op de tweede plaats van een week eerder in Exloo. Dendrini kreeg een weekje rust en kon het hem niet moeilijk maken maar Business (v. Vlasco) met Lambertus Huckriede wel. Zowel Business, met hoge actie maar korter zweefmoment, alsook Equifirst Amadeus (v. Saffraan) met Leendert Veerman gaven goed partij. Maar de winst was toch weer voor Brandy die er geweldig in klom. Vierde overrijder was de krachtig bewegende Bastiaan (v. Saffraan) met Erik van der Veen.

Meerspannen

Henk Hammers won de limietklasse tweespannen met Heliotroop VDM (v. Colonist) en Funita van Jaap van der Meulen, maar Derk Jan Mekkes kwam dicht in de buurt van de winst met PrimeVal Bentley VDL (v. Larix) en zijn zoon Jaims. Ule Haarsma won de tandemrubriek en de tweespannen ereklasse. Vijf tandems reden af in de meerspancompeitie en drie reden de finale waarin Haarsma uiteindelijk tot winnaar werd uitgeroepen. Hij had Zavanno (v. Manno) en Elburg voor elkaar gezet en dat was een uniform tweetal dat kwa kleur, houding en beweging goed bij elkaar paste. Elburg moest wel even wennen in zijn vrije rol voorop, maar eenmaal in balans liep het goed. Leendert Veerman had Equifirst Eribo achterin en Emerson voorop gezet en dat liep als de welbekende trein. Een foutloze wedstrijd was het resultaat maar wel beloond met een tweede plaats vanwege het kleurverschil bij beide paarden en het minder chique beeld van het geheel ten opzichte van de winnaars! Henk Hammers werd derde met Briljant (v. Larix) en Funita.

Met de overwinning van Celebration (v. Manno) en Zavanno in de ereklasse won Haarsma ook de Zilveren Waag. Elf keer in totaal en zeven keer oprij, dus ging deze permanente wisselprijs mee naar Tjerkwerd. Veerman werd tweede met Zilver (v. Ranno) en Emerson voor Mekkes met Bentley en Wizz kid’s Gonda (v. Patijn).

Conviction’s Black Nobility wint ereklasse kleine maat.

Stal Huckriede was met vijf overwinningen behoorlijk succesvol in het hoge Noorden. Meest in het oog springend was de overwinning van Conviction’s Black Nobility (v. Noble Rebel) met Lambertus in de ereklasse kleine maat. De vijf beste pony’s reden nogmaals af voor de winst met voorop kampioen Here I Am (v. Heartland Bust Your Buttons) van de gebroeders van Wanrooij, met Els D’Achard, die opnieuw een geweldige wedstrijd liep met veel afdruk en ruimte in zijn bewegingen en een heel mooi front. Toch won Here I Am niet omdat Black Nobility in handen van Lambertus Huckriede nog even scherper en ruimer in de voorhand was. Hij kon nu ook het front er goed ophouden en dan zijn de verschillen niet zo groot meer, vond ook de jury. Een mooi debuut in de nationale ereklasse voor Black Nobility. Here I Am werd dus tweede en het sterke optreden van Magic Salina (v. Björclenn van de Mast) met Demi van Nispen werd beloond met de derde plek. Demi won wel de ereklasse grote maat met Magic Eclips Flash Dance (v. Southside’s Equalizer). Renvyle The Real Deal (v. Lamberhurst Artillery) werd tweede met Huckriede, derde werd Andriene van de Laar met Plain’s Inkspot (v. Plain’s Question Mark), die elke wedstrijd beter lijkt te worden.

Met de lage limietklasse werd het concours voor de hackney’ s geopend maar vanwege haperende tablets verliep de plaatsing niet goed. Noddyvyse Magic Moment (v. Heartland Prophet) en Lambertus Huckriede werden hiervan in eerste instantie de dupe omdat zij niet werden geplaatst. Het kwam toch nog goed toen zij wel bij de overrijders hoorden en de wedstrijd nog winnend afsloten ook. Ega Anneke werd tweede met Brookfield Olympic Dreams (v. Aghaderg Brookfield. Met Stefke-H (v. Sunbeam Vindicator) klom Gijs Rozendaal op van de zevende naar de derde plaats. Matteo (v. Bocellie) won met André Veldkamp de limietklasse grote maat. De damesklasse was spannend met een kopgroep van vijf die overliepen. De elegantere uitstraling van Brookfield My Way (v. Aghaderg Brookfield) met Anneke Huckriede gaf de doorslag voor de overwinning. Leyrun Headliner (v. Rocky) kwam met Ilse Sweens heel sterk voor de dag en werd tweede door arbitrale beslissing met Heartland Wonderful (v. Heartland Equality) en Els D’Achard. De tweespannen sloten de hackney optredens af en de laatste ereronde was ook voor stal Huckriede’s pony’s Sunbeam Look at Me en Noddyvyse Special Edition. Het span van Werners Sweens werd tweede en de broers Roy en Davy Jordans volgden daarna met hun spannen.

Geert Bouius