Rolde: Een schepje (zand) er bovenop

Nieuws

Het Topgazon Stratenconcours in Rolde werd op maandag 10 september voor de negende keer georganiseerd en was weer een succes. De organisatie is in handen van Margé Emmens en haar nicht Jessica Boer die daarmee een extra dimensie toevoegen aan de Roldermarkt feestweek. Toen Margé jaren geleden uitsprak dat het zo jammer was dat er geen showpaarden meededen werd zij ter plekke uitgedaagd dit dan zelf op te pakken. Dit heeft ze daadwerkelijk gedaan en samen met Jessica weet ze er een sfeervol evenement van te maken op de Brink van Rolde. De gezellige prijsuitreiking na afloop in ‘de Hofsteenge’ draagt daar ook zeker aan bij. Een mooie promotie van de showpaardensport aan breder publiek. Ditmaal waren Henk Hammers en Laura Zwart uitgenodigd als gastjury naast Harry de Jong.

Ook de showpaarden zelf hadden het naar het zin op de uitdagende niet al te brede zandbaan in de Roldense straat en sommigen deden er letterlijk een schepje (zand) bovenop zoals Highlighter (v. Leyrun Headliner) in de openklasse hackney’s die zich in handen van Kim Coolen op en top showde. Daarmee stelde hij de eerste plaats meteen veilig. Als tweede mocht de fraaie donkere Heartland He’s The Victory met Louise Pieters opstellen. Zij ging maar naast het zand rijden om niet helemaal ondergeschept te worden maar ook deze hackney voelde zich op de straat als een vis in het water. Beide hackney’s kwamen later ook terug in de showrubriek. Daarbij werd Highlighter onder het zadel gereden door Silke ter Horst die hem keurig op eigen benen liet lopen in een fraai tempo. Tweespankampioenen Magic Little King en Ringo Star zetten met Cynthia Ardesch deze show ook luister bij.

Tuigpaarden

De tuigpaarden waren goed vertegenwoordigd en zowel in de kleine als de grote limiet was Niek Alting spekkoper met Icoon en Gentleman. Beiden walsten over de baan met veel expressie. In de kleine limiet was het Inara, eveneens een nakomeling van Colonist, die met ruime passen en ook mooi in het front in handen van Rony Beuving het dichtst in de buurt kwam. De derde plaats werd toegekend aan Jennytou en Sander Hoogenberg. In de grote limiet werden de plaatsen 2 en 3 veroverd door twee breed lachende heren die met zichtbaar plezier hun paarden showden in deze gezellige entourage. Hun paarden deden qua beweging niet voor elkaar onder maar Darno wist met Freerk Helmus ook nog eens mooi rechtgesteld te blijven en mocht achter Gentleman aansluiten. Daarmee werden Hugo en Alberd van Dijk derde in deze fraaie rubriek met 7 deelnemers. Ook nu kwam de ereklasse én de zadelrubriek op naam van meervoudig kampioen 2018: Emerson, die er het meest overeen keek. Ditisem liep wat minder constant op het zand maar trad ook sterk op en mocht met Albert Lueks als tweede opstellen in de ereklasse. In de zadelrubriek liep de jeugdige Julius van stal Haak en gereden door Kim Koolen op overtuigende wijze naar de tweede stek, terwijl Jerry Hamming de merrie Zitella 2 van familie Meems naar het derde geld reed. Daarvan was Jantje Meems die speciaal met de taxi, inclusief tuinstoel, naar dit stratenconcours was gekomen getuige. Maar wat haar het meest aansprak was de ‘historische’ overwinning van de Manno-dochter Zitella 2 in handen van Deborah Kuiper in de damesklasse. Laura Zwart gaf hierop een toelichting: “Zitella ging goed van de grond af met een constante aanleuning en een extra achterbeen.” En hiermee is de eerste overwinning van Deborah een feit en dit maakte het feest compleet!

Friezen

De finale van de Auto Joure XL competitie tuigen onder het zadel was de meest belangrijke rubriek. Met een start op het Friezenconcours in Lunteren en vervolgens nog een zestal verdere selectiewedstrijden voor combinaties onder het zadel mochten de beste acht naar de finale in Rolde. Deze competitie en finale staan los van het verenigingskampioenschap tuigen onder het zadel wat al enkele jaren op het stratenconcours in Workum gehouden wordt. Deze Auto Joure XL competitie is in het leven geroepen om nieuwe enthousiaste rijders de kans te geven ook aan de tuigsport mee te kunnen doen. Met Jacob van der Heide met Xander (v. Haitse) en Jelmer Ketelaar met GPD Teade (v. Tsjitse) had de competitie van meet af aan een zeer sterk kopduo wat afwisselend bovenaan stond op competitiewedstrijden. In de finale startte Jacob met twee punten voorsprong. Het lukte hem echter niet zijn voorsprong om te zetten naar competitiewinst. Juryleden Harry de Jong, Henk Hammers en Laura Zwart waren net ietsje meer gecharmeerd van de iets rustiger lopende en goed met front gaande GPD Teade. De winst in de finalewedstrijd zorgde voor een gelijke eindstand en daarna is de finalewedstrijd doorslaggevend en wist Jelmer, tot grote vreugde van eigenaren Augustinus maar vooral Janneke Hoekstra, GPD Teade naar de hoogste positie te hebben gereden. De overige rubrieken van het Friese ras bleken bijzonder kwaliteitsvol en een lust om naar te kijken. De Friezen tonen zich op de straat veelal net een tikkeltje stoerder dan op de gewone concoursen. Melle van de Lits met Albert Minkema bijvoorbeeld. Deze wist dankzij het mooi

e totaalplaatje maar zeker ook dankzij het zo goed gaan over de benen de winst te pakken in de limietklasse, nog voor Jetske van Diphoorn met Maaike de Jong die ook sterk over de benen ging maar in front wat moest toegeven. Ook Xander liet zich met eigenaar Jelle van der Kooi sterk zien maar moest zijn meerdere erkennen in de overige beide. Jelle van der Kooi pakte echter in de ereklasse zijn ‘moment of fame’ door bijzonder sterk met Vincent voor de dag te komen. De hengst die al een poosje niet meer actief is geweest lijkt elk jaar in Rolde wel heel goed te willen presteren. Hij was bijzonder vast en heel krachtig, of zoals Henk Hammers het noemde, ‘iets scherper in het voorkomen’ dan de rest. Met deze winst in de ereklasse wist Jelle voor de derde maal op rij de Henk Emmens trofee te veroveren. Binke werd op de tweede plaats gezet. In alles ook sterk, maar af en toe met een tactfoutje. “Gruwelijk mooi, met veel behang, maar in de achterhand mag hij ietsje krachtiger”, was het oordeel over Topgazon Sam E. die voor de gelegenheid door Harry van Middelaar werd gereden en op de derde plaats in deze ereklasse terecht kwam. In de damesklasse liet Feitse G.L. met Leslie Agricola veel actie zien, met ook veel looplust en een sterk achterbeengebruik. Ze lieten daarmee de per ronde beter wordende Binke met Maaike de Jong achter zich.

Shows

Maaike liet met een á la flèche-aanspanning ook een mooi staaltje stuurmanskunst zien in de gecombineerde showrubriek. Daarbij showde stal Haak hun Vayacondios aan de fiets, toonde Mart Helmus zijn goeie conditie door met Darno aan de lange lijnen de straat een aantal keren op en neer te gaan en Aaldert Berghuis reed zijn Engelse span Bon Jovi en Indy. Ook dit alles werd met applaus begroet. BN-er Boerin Agnes, bekend van Boer zoekt Vrouw, jureerde het schoonste geheel maar er waren meer ‘BN-ers’ uitgenodigd. Deze reden een eigen showrubriek: Ringmeester Dirk Klompe nam plaats achter de stoere Binke van Familie van Veenen en kon goed met hem overweg. Ook de vloggers Judy Leeuwis en Joëlle Berghuis waren voor deze rubriek uitgenodigd. Judy reed GPD Luuk van Familie Hoekstra en Joëlle had Topgazon Sam E van Margé Emmens voor de wagen. Er werd één winnaar uitgekozen en dat was de overige deelneemster, internationaal Grand Prix amazone Laura Zwart, die Norbert-dochter Jetske van Diphoorn vakkundig met sterke bewegingen en in een fraaie houding door de baan stuurde. Jetske is nu ster en wordt door Maaike de Jong ook in de Z-dressuur uitgebracht. Na afloop van de prijsuitreiking vertelde Laura: “Dit was mijn debuut in een aangespannen rubriek maar dit is ook een móóie sport, ik vond het geweldig!” Ook de dames van de organisatie waren enthousiast. “Dit concours geeft een andere dimensie. Je ziet blije gezichten op straat en het dorp is er ook erg bij betrokken. Dan is het al een succes!” Óp naar het tweede lustrum…

Johanna Faber (Friezenrubrieken) & Janneke Berghuis (overig)

Foto: Competitiewinnaar GPD Teade van Fam. Hoekstra met Jelmer Ketelaar (Foto; Karin Sevink)