Zeven tuigpaardhengsten aangewezen

Nieuws

Op deze laatste dag van de KWPN stallionshow in de Brabanthallen kwamen de zeven in Ermelo doorverwezen tuigpaardhengsten in actie voor hun tweede bezichtiging. Ten opzichte van voorgaande jaren een kleine groep die in ogen van de drie leden van de hengstenkeuringscommissie, Lammert Tel, Johan Hamminga en Gert-Jan Hermanussen, allemaal een kans verdienen in het verrichtingsonderzoek dat begin maart van start gaat in Ermelo.

Voor de kampioenskeuring werden Lanto V.D.B (Delviro HBC x Patijn) van de HBC-stal en Las Vegas (Eebert x Plain’s Liberator) van Piet de Groot en Geb. van Manen uitgenodigd. De zwarte Lanto is gefokt door Douwe van der Boon en liet zich nog beter zien dan tijdens de eerste bezichtiging en won het kampioenschap. Voorzitter Johan Hamminga vond dat Lanto V.D.B er ver bovenuit stak omdat hij vertrekt vanuit de achterhand, gaat zitten, en een rijzend beeld laat zien in de voorhand met veel knieheffing en ruimte vanuit de schouder. Een elegante tuigtypische hengst met veel front en kap. Reserve kampioen Las Vegas, gefokt door Piet de Groot, heeft ook een mooi front, is goed ontwikkeld met veel actie en schoudervrijheid. Dat hij dit in de finale iets minder liet zien doet niets af van zijn talent.

De twee oudere hengsten, Jean Pierre (Avion Pierre x Vikking) en Just Lucky (Wentworth Ebony x Waterman) werden met name door hun prestaties in tuig en lage verwantschap aangewezen.

Geert Bouius

Foto: Kampioen Lanto V.D.B. (v. Delviro HBC)

De zeven aangewezen hengsten voor het verrichtingsonderzoek in Ermelo

603 – Kampioen Lanto VDB (Delviro HBC x Patijn), fokker D. van der Boon, Noardburgum, ger. HBC-Stal, Boijl.

610 – Reserve Kampioen Las Vegas (Eebert x Plain’s Liberator), f/g P. de Groot, Leerdam, mede-ger. Gebr. van Manen Ede. 

604 – Leffe Blond (Dylano x Patijn), f. M.H.H. Ritsma, Wijnjewoude, ger. Black Horses B.V. Sliedrecht.

616 – Lofiaal (Fantijn x Colonist), f/g/ T. Mekelenkamp, Pannerden. 

623 – Liberator (Vulcano x Kolonel), f. K. van Til, Oostwold, ger. K. Buist, Nuis/H. Dekker, Oosterwolde.

Vijfjarigen:

624 – Jean Pierre (Avion Pierre x Vikking), f. A.M. Calis, Westereen, ger. N. Calis, Zwaagdijk-Oost/Anemone Sportpaarden BV, Maarsbergen.

627 – Just Lucky (Wentworth Ebony x Waterman), f. J.A. van der Zee, Enschede, ger. L. Huckriede, Enschede.