Mooi Middenveldconcours in Beilen

Nieuws

Voor het middenveldconcours op 8 juni in Beilen waren de regionale tuigpaarden en hackney’s uitgenodigd.

Icoon en Niek Alting wisten direct de eerste overwinning op te eisen. De sterk bewegende GSM Jonas van Jan Thijs Seinen klom met Susan Bouwman van plaats vier naar de tweede plek. Plaats drie was voor de vosmerrie Kretina van Jurjen en Grietje van der Velde in handen van Harm Jan Veenstra, gevolgd door Habibi met Joyce de Boer.

In de grote limiet ontstond er enige verwarring tijdens het vragen van de arbiter. De arbiter moest kiezen tussen 231 en 360, echter versprak de omroepster zich in 63… Dit werd rechtgezet met een verontschuldiging. Een ruim en sterk bewegende El Nino B met Linda Boelens won uiteindelijk deze rubriek wat op zich ook zonder arbitrale beslissing wel beslist kon worden. De correct bewegende maar iets minder flitsende Heideroos van Wout Liezen werd met Harry van Middelaar tweede. Plaats drie ging Inanda van Willem Clevering met Harm Jan Veenstra, vervolgens Hugo met Alberd van Dijk  en de sterk bewegende Irona met Grietje Naber.

Opnieuw won de dekhengst Ditisem (v. Roy M) in handen van Albert Lueks. ‘ De winnaar beweegt constant, zowel in de achter- als voorhand beweegt hij sterk en wordt zonder opzet gepresenteerd’, aldus de jury.  Op de tweede plaats kwam Emerson met Manon Veerman. ‘Ook Emerson wordt zonder opzet gepresenteerd, beweegt sterk echter sprak het totaalplaatje van de winnaar ons iets meer aan.‘ De sterk bewegende Vulcano-dochter Celony werd derde met Linda Boelens. Eveneens een Vulcano-nakomeling, Cetrienes, sloot met Rony Beuving de kopgroep.

Heideroos wist wel het oranjelint te bemachtigen in de rubriek Fokmerries. Ook hier voorgesteld door haar vaste rijder Harry van Middelaar. Nico Calis jr presenteerde zijn nieuweling Jessie in deze rubriek en werd zeer verdienstelijk tweede. Jessie is een merrie met een zeer aansprekend beeld die zowel voor als achter ruim beweegt, ze mocht een constantere course laten zien maar een tweede plaats was zeker verdiend. Isabella Teusje C werd derde met Rony Beuving, gevolgd door Hunita met Grietje Naber.

El Nino B, werd in Beilen twee keer gepresenteerd door Linda Boelens en ze gingen met twee oranje linten naar huis. In de damesklasse voor de tweewielige wagen was het opnieuw El Nino B die overtuigend naar de overwinning liep. Ditisem, nu iets minder flitsend dan in de ereklasse, werd tweede in handen van Fera Lueks, gevolgd door Hugo met Martine Lucas. Margreet Bosma mocht met haar Wonder van de Ursahof niet mee overrijden, echter had een plaats hoger hen niet misstaan.

De jury had het er lastig mee om een winnaar te vinden in de tweespanrubriek. ‘Geen enkel span liep een vlekkeloze course, en dan moet je de minpunten en pluspunten tegen elkaar afstrepen.’ Alberd van Dijk zijn span is in beweging het meest kloppende span, in de houding en stelling mag er nog wat veranderen, zij wonnen wel deze rubriek. Gerard van der Meulen heeft ook een mooi span, gelijk in houding en beweging maar niet constant genoeg om te winnen. Susan Bouwman kwam met haar zwartjes op drie.

Overtuigend was de overwinning voor Kim Koolen met de Eebert-zoon Julius die zij uitbrengt voor Stal Haak. Mooi in houding, in een juist tempo met een ruim voorbeen en een goed ondertredend achterbeen wist Kim, Julius naar de eerste plaats te rijden in de zadelrubriek. Plaats twee was er voor Lisanne Veenje die Ditisem uitbrengt voor Albert en Fera Lueks. Ook deze hengst beschikt over sterke bewegingen, echter werd hij iets aan de hoge kant gepresenteerd. Cetrienes met Els Nijenhuis is over de benen misschien wel het sterkste paard, maar moet op de voorgaande twee paarden toegeven op zijn houding. Zij werden derde voor de deftige Jessie in handen van Gerbrich Elgersma.

Hackney’s

Bij de hackney’s voerde Inge Jansen drie maal de ereronde aan. In de lage limiet wist ze te winnen met Ceres van de Wörmink ( v. Star Dancer ). Ceres liet een heel mooie constante verrichting zien met een grijpende voorhand en ruim in de achterhand en zonder opzetje. De nummer twee, Van ’t Kolklands Early in the Morning liet in handen van Gerrit van der Kolk ook zeer goede bewegingen zien maar werd gepresenteerd met opzetje. De keuze van de jury gaat in dat geval naar de combinatie met de minste hulpmiddelen. Eclipse Undercover werd derde met Agnes Arends. ‘Een pony met zeer goede bewegingen, echter werd hij gedurende de course wat langer’, aldus de jury.

Eveneens was het oranje lint in de grote limiet voor Inge Jansen. Ditmaal met Highway’s Dream Boy van Wim Schutte. ‘Deze combinatie geeft een mooi beeld, de pony treedt zowel van voor als van achteren goed onder en wordt zonder opzet gereden’, luidde het jurycommentaar. De nummer twee, Van ’t Kolklands latino met Gerrit van der Kolk, is in zijn beweging goed genoeg om te winnen, echter mocht hij in zijn orenspel iets vriendelijker zijn en dit kostte hem een plaats. Highlighter is ook een pony met sterke bewegingen maar moest het in handen van Kim Koolen in zijn houding toegeven op de eerste en tweede geplaatsten.

De overwinning in de ereklasse ging naar Highway’s King Silvester van Leen en Ria Schaap die door Johan Boeve werd gepresenteerd. Zijn broer Jan werd tweede met Special Silver Star. ‘Zoals eerder vernoemd geven wij een pony zonder opzet die ten aanzien van de verrichting van de nummer twee niets onder doet, voorrang op een pony met opzet. In deze rubriek was dat ook het geval.‘

Strijd was er ook tussen tien dames, waarbij Heartland Real Deal en Amber Banis mee mochten rijden vanuit een tussengroep. De overwinning ging wederom naar Highway’s Dream Boy en Inge Jansen. Op de hielen gevolgd door de sterk bewegende Highlighter van Stal Haak in handen van Kim Koolen. Sir James en Marlyce de Weerd mochten als derde opstellen. Bianca van der Kolk werd met de iets hete Van’t Kolklands Latino vierde voor Heartland Real Deal en Amber Banis.

Vier tweespannen kwamen in de piste en konden in één keer beoordeeld worden. Cynthia Ardesch won ook nu met Magic Little King en Ringo Star. Plaats twee was er voor Johan Boeve met Aghaderg Dressed to Impress en Trixboy. Jerry Vierwind spande vader en zoon, Gin’s Black and White en Indigo weer naast elkaar en zij werden derde. Heartland He’s The Victory en Lady Marije van René Doorschodt spannen steeds meer naast elkaar en worden keer op keer weer meer een team, zij sloten de rij met een vierde plaats.

Foto: El Nino B met Linda Boelens (Foto Anouk Kemkes)