Eerste voorrijronde tuigpaardhengsten

Nieuws

Zoals eerder gemeld is dit voorjaar het laatste voorjaarsverrichtingsonderzoek afgenomen en heeft het AB van het KWPN besloten om voortaan alleen nog najaarsverrichtingsonderzoeken te gaan organiseren voor de jonge hiervoor aangewezen tuigpaardhengsten.

Hierbij is ook het aantal dagen van het VO aangepast en verminderd tot plusminus 21 dagen. In plaats van een langere tijd op het KWPN centrum te verblijven, worden de hengsten tweemaal uitgenodigd om voorgereden te worden.

In Het Showpaard magazine 20-05 vertelt inspecteur Viggon van Beest over het protocol betreffende het voorrijden. “De verrichting die hierbij wordt gevraagd is te vergelijken met de alternatieve IBOP voor de tuigpaardmerries.” Viggon benadrukte hierbij het belang van rust en ontspanning in de opleiding en training van een paard maar zeker ook tijdens het voorrijden! Hij ventileert hierover: “Sommige mensen denken dat de jonge hengsten al als een ereklassepaard moeten kunnen optreden maar het gaat toch echt om de natuurlijke aanleg… Uiteraard zal er gedurende het onderzoek ook meer van de hengst worden gevraagd om te zien of hij zich gedurende het onderzoek positief weet te ontwikkelen.” Overigens is in de fokkerijraad ook bepaald dat vanaf het aanstaande najaarsonderzoek in de puntenlijst ook rijdbaarheid en instelling zullen worden gewaardeerd in een cijfer. Een goede zaak.

Op maandag 14 september stond de eerste keer voorrijden op de agenda en zeven van de tien driejarige hengsten die dit voorjaar uiteindelijk via de verschillende bezichtigingen werden aangewezen werden voorgesteld in de 100 meter baan van de KNHS. In tegenstelling tot het voorjaarsverrichtingsonderzoek was hierbij ook publiek aanwezig.

De nadruk lag hierbij dus niet alleen op de showdraf maar net als in de alternatieve IBOP wordt zeker ook gekeken naar de natuurlijke aanleg! Hierbij inbegrepen gehoorzaamheid en trainbaarheid evenals de kwaliteit van de stap.

De 7 voorgereden driejarige hengsten zijn:

652 Maximiano I&S (Baarzens Jagerszoon x Plain’s Liberator) f/e Stefan Rozendaal

656 Meander (Cizandro uit Briannalina v. Larix) f. Sijmen en Greet Korevaar, e. Tjalling de Boer

673 Magistraal (Icellie uit Amalia v. Manno) f. Erik Daniëls, e. Lambertus Huckriede

676 Magnifiek (Idol uit Helise v. Atleet) f. Henri Kruidhof, e. Lambertus Huckriede

683 Maestro (Image x Goldalina W v. Atleet) f. Henk Minkema e. Toon van Doorn

684 Macho van het Fledderbosch (Indiana uit Emone v. Unieko) f. Johan Arends, e. William Duffy & Erin Shea

685 Milan (Indiana uit Uwandra v. Atleet) f. Wim Cazemier, e. combinatie H.P. Cazemier/W. Huberts

In de herkansing ging de door Arie van Wijhe gefokte Mister Arie (Sir Arie uit Hulinda v. Cizandro) van De Nieuwe Heuvel en Jaap van der Meulen. Dit leidde niet tot aanwijzing voor het VO.

Foto: Kampioen Macho van het Fledderbosch (Foto: Digishots)