King
King Johnny van Ingen

Bronzen Bartje weer begonnen

Sport

Op tweede Pinksterdag 6 juni jl. was het van een rijke geschiedenis voorziene Landgoed Dickninge in De Wijk het toneel voor de nationale tuigpaarden. Alhoewel de laatste rubrieken werden voorzien van regen, leden de sfeer en de prestaties hier niet onder.

Na Bennekom waar Idol-zoon Montreal HBC, die gelijkenis vertoont met topper van weleer Sunlight de beste nieuweling werd, leek hij nu in de eerste omloop ook af te stevenen naar de overwinning. Behoorlijk onder de indruk van de entourage en wapperende vlaggen, was tijdens het overrijden met de eerste drie zijn kruit verschoten. Ook nu weer kwam de Fantijn-zoon King hem dicht op de hielen en toonde in de finale nog maar eens op overtuigende wijze zijn talenten en kon hierbij wederom op veel bijval uit het publiek rekenen. De eerst 10 punten waren dan ook voor King en zijn eigenaar en rijder Jan Jordans die hem op eigen benen liet showen.

Weer een titel

Maar liefst 15 kampioenstitels had vakvrouw Anneke Borkent al op haar naam staan. In het De Wijkse dameskampioenschap bezorgde Paard van het Jaar 2021, Frank Fitzpatrick’s Renvyle Imondro (v. Cizandro) haar op overtuigende wijze de 16e! Grietje Naber en haar Colonist-zoon Heliotroop wisten de kampioenscombinatie het dichtst te benaderen en het zilver was dan ook voor hen. Brons werd toegekend aan Roelofsen Horsetrucks Bentley VDL (v. Larix) met Hanneke Mekkes in de dameskar. Niet alleen op plaats 2 maar ook op 4 een fokproduct van Fam. van Wessel, dochter Hanneke met Manno-dochter Funita. Als vijfde mochten Action Quality Eribo, eveneens van Manno, en Renate Veerman opstellen. Gevolgd door de pas voor de tweede keer uitkomende Atleet-dochter Leona van en met haar fokker Jacobien Brandsma en Unieko-zoon Ebert in handen van Naomi van de Vegt.

Bronzen Bartje

De tandem-competitie ‘Rondje Drenthe om het Bronzen Bartje’ ging ook van start in De Wijk. Hopelijk heeft deze eerste wedstrijd qua weersomstandigheden niet de trend gezet voor de rest van deze unieke competitie. Maar ondanks de vele regen waren de prestaties er niet minder door. Zes tandems betraden de baan en ook nu weer wisten King en Jan Jordans de handen op elkaar te krijgen, in samenwerking met achterpaard Barend. Maar zoals altijd in de meerspanrubrieken dient er wel degelijk rekening gehouden te worden met meerspanspecialist Leendert Veerman en zijn ‘good old’ Action Quality Amadeus en -Eribo. De strijd werd in hun voordeel beslecht met Jordans’ tandem als uitstekende tweede. De derde stek was voor de ook fraai optredende Roelofsen Horsetrucks Jefferson en -Hugo met Derk Jan Mekkes aan de leidsels, gevolgd door de tandems van Niek Alting en Martien Verboord. Patijn-zoon Any Time wordt niet altijd naar waarde geplaatst maar gooide nu zelf roet in het eten waardoor Richard Hofstra met hem en achterpaard Let’s Be de wedstrijd niet kon afmaken.

Specialist

Dat Veerman met recht de naam meerspanspecialist draagt, bleek ook in De Wijk maar weer. De winst in de ereklasse tweespannen was weer voor hem en zijn routiniers Action Quality Amadeus en -Eribo. Met de door hengstenhouderij Landzicht gefokte Action Quality Nevada (Innovatief x Cizandro) en Fantijn-zoon Luitenant van de combinatie Ruinemans/Alting heeft hij wederom een mooi gelijk opgaand span weten te formeren. Zij liepen dan ook naar het hoogste puntenaantal in de tweespancompetitie. Met op de tweede plaats ook een heel aansprekend duo, Roelofsen Horsetrucks Hugo (v. Patijn) en -Jefferson (v. Eebert) gereden door Derk Jan Mekkes. Met Dylano-zoon Jericho van Egbert en Els Kruiswijk en Leo Wijkmans’ Nevaro (v. Idol) kon Mark de Groot als goede derde opstellen.

Sterke rubriek

In de kleine limiet lag de kwaliteit weer dicht bij elkaar en mochten Icellie-zoon Mondiaal PSH van Fam. Pos en Marcel Ritsma de ereronde aanvoeren. Hier was de tweede plaats voor de Hertog Jan-dochter Lindrini van Michael en Henriëtte Kooyman, in handen van Henk Hammers. Gevolgd door Dylano-zoon Leffe Blond van Blackhorse, gereden door Mark de Groot die zowel de grote limiet als de ereklasse aanvoerde met respectievelijk de dekhengsten Idol en Dylano.