Afbeelding
Arnd Bronkhorst

Over- of ondergewicht, wat doe je eraan?

Verzorging Opvallend

Is je paard te dik of juist te dun? Het is ook niet zo simpel om een paard op het ideale gewicht te houden. Volgens onderzoek is meer dan de helft van de paarden in Nederland te dik, maar in de winter is vermagering ook geen uitzondering. 

Een conditiescore is een maat voor de conditie van je paard en zegt veel over het rantsoen: past het rantsoen bij het paard of krijgt hij misschien te veel of te weinig?

Controleer de conditiescore 

Het gewicht van een paard verandert langzaam en het heeft daarom geen zin om elke maand te meten. Twee keer per jaar, bijvoorbeeld aan het begin van het voorjaar en het begin van de herfst, geeft een goede indicatie van hoe je paard ervoor staat.

Body Condition Score (BCS) én Cresty Neck Score (CNS)

Paarden zijn verschillend in bouw en zetten vet af op diverse plaatsen in het lichaam. Een paard dat redelijk scoort op de Body Condition Score (BCS) kan toch een hoge Cresty Neck Score (CNS) hebben en wanneer dit het geval is, moet er kritisch naar het rantsoen worden gekeken.

Pas zonodig het rantsoen aan 

Blijkt dat je paard te dik is, dan moet het rantsoen op een verstandige manier worden aangepast. Vaak is ook meer beweging noodzakelijk. Neem bij ernstig overgewicht altijd contact op met een dierenarts en voedingsdeskundige om een plan op te stellen. Hetzelfde geldt voor ernstig ondergewicht. 

Aanpassingen in het rantsoen moeten altijd langzaam worden doorgevoerd om storingen in het spijsverteringssysteem te voorkomen. Verlaag ook niet zomaar de hoeveelheid ruwvoer in het rantsoen. Een voedingsspecialist kan helpen een passend rantsoen samen te stellen. 

Foto: Arnd.nl