Afbeelding
Leanjo de Koster

Wondgenezing: honing kan helpen (maar is geen wondermiddel)!

Verzorging Opvallend Verzorging

Schotse onderzoekers zijn erachter gekomen dat veel honingsoorten positief bijdragen aan de genezing van wonden bij paarden. Het onderzoek past in een tijd dat natuurlijke of alternatieve remedies vaak (willen) worden toegepast. Dierenartsen erkennen al langer dat de (dure) Australische manukahoning effect heeft, maar nu is aangetoond dat ook andere, goedkopere soorten honing kan helpen.

Onderzoek

Patrick Pollock van het Weipers Center for Equine Welfare van de Diergeneeskunde-faculteit aan de Universiteit van Glasow is blij met de bevindingen die suggereren dat er honingsoorten zijn die minstens zo effectief de bacteriën in wonden bestrijden. Pollock en zijn team brachten 28 verschillende honingsoorten aan op wonden bij paarden. De meeste daarvan werden gekocht bij de supermarkt. 

Bacterieremmers

De honing werd eerst getest op de aanwezigheid van bacterieremmers. De meeste honingsoorten, zowel lokale als ‘medicinale’ veterinaire zalven, bleken effectief in het doden van alle tien de geteste bacteriën, zelfs in hardnekkige ziekteverwekkers als methicilline-resistente Staphylococcus aureus. Interessant is dat de ‘medicinale’ honingsoorten niet perse de meest effectieve zijn. 

Lokale soorten honing

De beste resultaten werden behaald bij de honing van Schotse heidebloemen, die de groei van tien bacteriële isolaten remde bij zeer lage concentraties. “De onderzoeksresultaten zijn opvallend, omdat er goedkope en dus gemakkelijk verkrijgbare stoffen moeten worden toegepast bij dieren in de derde wereld. Denk aan paarden, ezels en muildieren die hard moeten werken en vaak slecht passend tuig hebben of wonden oplopen door hun bepakking of slechte behandeling. Deze resultaten zouden kunnen betekenen dat ook daar lokale soorten honing effect kunnen hebben.”

Geen wondermiddel  

Nu is het niet zo dat je snel naar de supermarkt moet rennen om een pot honing in de stalapotheek te zetten. De honing in de supermarkt zou heel goed al besmet kunnen zijn met bacteriën of schimmels. Honing moet niet als een wondermiddel op zich worden beschouwd en maakt slechts een klein deel uit van de wondverzorging. 

Sponsor

Pollock en zijn studenten gaan door met hun onderzoek om het effect en gebruik van honingsoorten nog beter in kaart te brengen. Het onderzoek werd trouwens deels gefinancierd door een fabrikant van honing wondverband, Kruuse UK. 

Bron: De Hoefslag/The Horse.com/Foto: Digishots