Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Voeding tijdens boxrust

Verzorging Opvallend Verzorging

Veel paarden en eigenaren maken het mee: boxrust. Een moeilijke periode, omdat het volledig tegen de natuur van het paard in druist. Geen beweging en nauwelijks sociaal contact. Des te belangrijker is het om ervoor te zorgen dat een andere belangrijke natuurlijk e gedraging wel uitgevoerd kan worden: eten! Hoe houd je je paard tijdens een periode van boxrust gezond?

Ruwvoer!

Een paard zou iedere dag ongeveer 16 uur met eten bezig moeten kunnen zijn. Maar paarden op boxrust verbruiken weinig energie en worden van onbeperkt ruwvoer snel te dik. Een fijnmazige hooizak vormt hier een uitkomst. Door deze met een grove kwaliteit hooi te vullen, kan een paard uren en uren bezig zijn met eten, zonder dat hij happen vol hooi naar binnen werkt en bijgevolg te dik wordt. Stro eten moet bij een paard op boxrust zoveel mogelijk worden voorkomen, in verband met de kans op verstopping door gebrek aan beweging.

Geen krachtvoer

In verband met prikkelbaar gedrag en overgewicht, is het verstandig om eventuele granen of ander zetmeelrijk voer volledig uit het rantsoen te schrappen. Tegenwoordig zijn er voldoende krachtvoervervangende voeders in de handel; deze zijn hoog gevitamineerd en bevatten alle noodzakelijke mineralen en sporenelementen. Kies bij voorkeur voor een supplement of mineraalvoer zonder toegevoegd ijzer, aangezien ruwvoer vaak al erg veel ijzer bevat.

Extra ondersteuning

Paarden die in een genezingsproces zitten, hebben een iets hogere eiwitbehoefte dan normaal. Hoogwaardig eiwit is hierbij van belang; goede bronnen zijn luzerne en soja. Door het gebrek aan beweging zijn de darmen per definitie minder actief. Dat maakt vocht en water ook een heel belangrijk aandachtspunt. Zorg in de winterperiode dat het drinkwater niet te koud is; een paard drinkt hier dan te weinig van. Geweekte bietenpulp is een goede manier om meer vocht in je paard te krijgen en verdient de voorkeur boven slobber, omdat het geen zetmeel bevat.

Bron: De Hoefslag

Afbeelding