Afbeelding

Acupunctuur helpt bij hoefbevangenheid

Verzorging Opvallend

Hoefbevangen paarden hebben baat bij acupunctuur, zo blijkt uit onderzoek. Waar de westerse wereld zich vooral richt op de reguliere gezondheidszorg, is het goed om - in overleg met de dierenarts - ook te kijken wat de mogelijkheden zijn vanuit de Oosterse geneeskunde, waaronder acupunctuur.

Acupunctuur kan helpen bij diverse aandoeningen

Acupunctuur kan bij diverse aandoeningen voor verlichting zorgen. Het kan helpen bij bijvoorbeeld problemen met de bloedsomloop, huidziektes, hormonale onregelmatigheden of problemen met de ademhaling en de spijsvertering.

Acupunctuur bij hoefbevangenheid

Ook bij de behandeling van hoefbevangen paarden waren de resultaten veelbelovend. Een recente studie onderzocht de voordelen van acupunctuur voor hoefbevangen paarden verder. De onderzoekers behandelden twaalf volwassen paarden met chronische hoefbevangenheid. Elk paard kreeg twee acupunctuurbehandelingen, met een week ertussen. Daarna werden ze opnieuw geëvalueerd, zowel volgens de Lameless Locator als routineonderzoeken. De paarden bleken na de acupunctuurbehandelingen beduidend minder kreupel te zijn.

Chronische hoefbevangenheid

De onderzoekers concluderen dan ook: “Onze resultaten ondersteunen het gebruik van acupunctuur, samen met andere behandelingsmogelijkheden, om chronische hoefbevangenheid bij paarden te behandelen.”

Andere behandelingsmogelijkheden bij hoefbevangenheid

“De andere behandelingsmogelijkheden waar de onderzoekers op attenderen, zijn onder meer ontstekingsremmers en voedingssupplementen die onder meer biotine bevatten”, zegt Kathleen Crandell, voedingsspecialist voor paarden. “Ook andere stoffen zijn belangrijk voor gezonde hoeven, onder meer iodine, zink en essentiële vetten.”

Bron: Equinews.com / Hoefslag 

Foto: Shutterstock