Afbeelding
Getty Images/iStockphoto

Artrose ... einde verhaal voor je paard?

Verzorging Opvallend

Artrose is een niet-specifieke benaming voor gewrichtsslijtage. Het kraakbeen gaat in kwaliteit achteruit; het wordt dunner en zachter. 

Langzaam progressief

Artrose is een chronische aandoening en verloopt langzaam progressief: dat wil zeggen dat het niet over gaat en langzaam erger wordt. Vaak is de kwaliteit van het kraakbeen al enige tijd achteruitgegaan voordat er klachten ontstonden.

Oud?

In de volksmond wordt artrose vaak in één adem genoemd met veroudering en slijtage, alsof paarden die artrose hebben altijd oud en versleten zijn. Dat is niet juist. Ook wekt een woord als slijtage de indruk dat er niets aan te doen is, maar dat is niet het geval. Genezen lukt niet, maar er is wel degelijk iets aan te doen.

In beweging blijven

Inactiviteit van het aangedane gewricht resulteert in meer stijfheid en meer pijn, bovendien kan atrofie van de betrokken spiergroepen ontstaan. In beweging blijven is dus het antwoord, vooral door fysieke activiteiten met een lage explosiviteit en dus een lage piekbelasting van het aangedane gewricht. Dat betekent concreet dat (top)sport ambities vaak opzij geschoven moeten worden, maar dat tegelijkertijd je paard met het juiste management nog voor uiteenlopende recreatieve doeleinden kan worden ingezet.

Supplementen?

Het aanbod aan supplementen ter verlichting van artrose is groot. Wereldwijd worden miljoenen door paardeneigenaren gespendeerd aan deze ‘gewrichtssupplementen’, die soms deels ten onrechte worden aangeduid als ‘nutraceuticals’. Met deze term wordt verwezen naar ingrediënten die naast een eventuele voedingswaarde ook een effect zouden kunnen hebben op het verminderen/vertragen van processen die bij gewrichtsslijtage een rol spelen. 

Er is bij meerdere diersoorten onderzoek gedaan naar de mogelijke werking. De resultaten niet altijd eenduidig. Dit kan te maken hebben met de proefopzet, de keuze van proefdieren, maar ook met de kwaliteit van de producten.

Bron: CAP Magazine / Hoefslag

Foto: Istockphoto