Afbeelding

Zomereczeem bij paarden

Verzorging Opvallend Welzijn

Zomereczeem is de meest voorkomende allergie bij het paard. De hevige jeuk zorgt ervoor dat veel paarden onophoudelijk en vaak tot bloedens toe schuren, met als gevolg geïrriteerde en verdikte plekken op de huid, met name tussen de manen en bij de staart. Staart- en maneneczeem (SME) of Sweet-Itch, wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid voor het speeksel van een mugje, de Culicoïdes Robertii, ook wel knut genoemd. 

 Ondanks allerlei pogingen om de verschijnselen tegen te gaan of de irritaties te verlichten, vergaat menig paard en ruiter de lol in de zonnige zomermaanden. Vanaf het voorjaar tot diep in het najaar zijn de knutten namelijk actief.

De oorzaak van zomereczeem

SME is een insectenovergevoeligheid. Paarden met SME zijn uitermate gevoelig voor de insectenbeten en slechts enkele beten kunnen al leiden tot grote problemen. De vrouwelijke knutten bijten de paarden, omdat ze bloed nodig hebben om eieren te leggen en laten tijdens het bijten een beetje speeksel met eiwitten achter. Het is aangetoond dat juist deze eiwitten de oorzaak zijn van de allergie.

Welke paarden zijn gevoelig voor zomereczeem?

Ieder paard wordt wel eens gestoken worden door een knut. Gelukkig krijgen lang niet alle paarden last van staart- en maneneczeem. SME komt voor in elk paardenras, waarbij sommige rassen gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van de allergie zoals Friezen, Fjorden, Halflingers, IJslanders en Shetlanders. Ook zie je dat in bepaalde lijnen en families de aandoening vaker voorkomt. 

Vanaf tweede jaar

De allergie ontwikkelt zich meestal vanaf het tweede levensjaar, maar er zijn heftige allergieën die al rond het eerste levensjaar ontstaan. De allergie kan zich ook op latere leeftijd ontwikkelen, aangezien paarden herhaaldelijk aan de knutten blootgesteld moeten worden en ook de omgeving van het paard een bepalende factor is. Als het paard een allergie ontwikkeld heeft, dan zal deze waarschijnlijk elk jaar  en vaak ook in ernstige mate terugkeren.

Verschijnselen van zomereczeem

Het paard kan, naast de meest voorkomende vorm van jeuk aan staart en manen, ook jeuk hebben op de buiknaad (midline dermatitis genaamd). Het paard zal proberen de jeuk te verlichten en zal alle mogelijke dingen als drinkbak, voerbak, staldeur of tuinhek gebruiken om onophoudelijk tegen te schuren, met alle gevolgen van dien. 

Symptomen kunnen zijn: 

  • Hevige jeuk
  • Jeuk (en dus schuren) aan de staart en manen, ook wel aan de buik
  • Afgebroken staart en manen
  • Kale plekken
  • Verdikte huid van manenkam en staartwortel
  • Open wonden aan staart en manen

Dierenarts

Het is verstandig om altijd je dierenarts te raadplegen, aangezien een paard met SME veel last heeft, de ziekte veel schade kan geven en voor de toekomst grote consequenties heeft. 

Bron: De Hoefslag