Afbeelding

Groninger hengsten op weg naar hengstenkeuring in Tolbert

Welzijn

Liefhebbers van het Groninger paard kunnen op 24 februari hun hart ophalen. Op deze dag organiseert de Vereniging het Groninger Paard namelijk het eerste evenement van het nieuwe keuringseizoen, de jaarlijkse hengstenkeuring in de HJC Manege.

Fokkers en andere belangstellenden zijn hartelijk welkom om in Tolbert onder andere de nieuwe generatie Groninger hengsten te bewonderen. 

Het Groninger paard werd oorspronkelijk gebruikt als werkpaard in de landbouw en transport en schittert vandaag de dag nog altijd in verschillende disciplines. Ondanks de geliefde kenmerken van het ras (een braaf, veelzijdig paard met uithoudingsvermogen) dreigde het Groninger paard in de jaren ‘70 van de vorige eeuw als gevolg van industrialisatie te verdwijnen. Nog steeds moet er veel gebeuren om het Groninger paard, dat tevens tot de zeldzame huisdierrassen van Nederland behoort, uit die gevarenzone te halen.

Recordaantal

De organisatie is dan ook verheugd met de hoeveelheid inschrijvingen voor de aanstaande hengstenkeuring. De rubriek met nieuw te keuren hengsten telt met zeven deelnemers een recordaantal. Deze driejarige hengsten met uiteenlopende afstammingen kunnen mogelijk voor een nieuwe impuls in de fokkerij zorgen. Daarnaast geven de al goedgekeurde hengsten acte de présence voor verlenging van diens deklicentie. De stamboekhengsten presenteren zich voor de jury en bezoekers en doen daarmee een gooi naar de felbegeerde kampioenstitel. Ook het publiek heeft hierin een rol, bezoekers van het evenement kunnen namelijk hun stem uitbrengen voor de verkiezing tot publieksfavoriet.

Levend erfgoed

Het bestuur van de vereniging is blij dat er steeds meer vraag is en blijft naar het Groninger Paard. Om aan de vraag te kunnen voldoen en het ras een rooskleurige toekomst te bieden waarin men nog lang van dit veelzijdige en betrouwbare zwaargebouwd warmbloedpaard kan genieten, blijft de vereniging zich inzetten om samen met de hengsten- en merriehouders het Groninger Paard als levend erfgoed te behouden en de populatie te vergroten. De hengstenkeuring in Tolbert gaat om 09.30 uur van start en is gratis bij te wonen. Meer informatie is te vinden op de website.


Bron: Het Groninger Paard

Afbeelding