Longeren op het strand.
Longeren op het strand.

“Vertrouwen, rust en plezier vormen de basis voor mijn weg met Storm”

Algemeen

Verzorgpony Storm (voluit Coopers Exotic Storm) is van haar paardenarts Marijn van Kralingen, maar Amanda van Waes uit Serooskerke mag hem als haar eigen paardje beschouwen. Omdat ze zich altijd tot het mennen aangetrokken heeft gevoeld, besloot ze het jonge Amerikaanse minipaardje te betuigen. Stap voor stap, van grondwerk, naar longeren, naar een sleepje… en nu, sinds een maand, staat de inmiddels vierjarige knappe bruine voor de menwagen!


Jarenlang had Amanda ‘gewoon’ paardrijles en had ze zelfs een eigen paard. Toen ze trouwde en er kinderen kwamen, verdween het rijden naar de achtergrond, totdat haar dochter ging paardrijden. Op dat moment pakte ook Amanda het rijden weer op. Er kwam een E-pony, en toen haar dochter er niet meer naar omkeek, nam moeders de teugels over. “Phantom was niet zo makkelijk, daarom heb ik veel van hem geleerd. De laatste twee jaren stond hij (met pensioen) bij Marijn in de wei, samen met minipaardje Storm. Helaas overleed Phantom afgelopen december. Nu gaat al mijn aandacht naar Storm.”

Mennen is sociaal

Het mennen heeft haar altijd getrokken, legt Amanda uit. “Ondanks dat ik altijd veel plezier had in allerlei disciplines onder het zadel, leek de mensport vooral gezellig en sociaal. Ik vond het leuk om me op iets nieuws te storten en de uitdaging aan te gaan. En bovendien, mijn man – die niks met paarden heeft – en de hond zouden ook mee op pad kunnen. Win-winsituatie dus!”

Grondwerk


Twee jaar geleden begon Amanda met wat grondwerk met de toen tweejarige Storm. “Bij Esra Pennings, een leerlinge van Emiel Voest, had ik kennisgemaakt met grondwerk. Met longeren, werk aan de lange lijnen en dubbele lijnen – dat deed ik eerder ook al met Phantom - in een roundpen die ik in de wei had gemaakt begon ik toen hij een jaar of drie was. Dat bouwde ik uit met hulp van instructrice Heidi te Poele.”

Van alles

Amanda met Storm en Bas

“Verder liet ik Storm met ‘van alles’ kennismaken”, vervolgt Amanda. “We wandelden veel, ik fietste met hem aan de hand, longeerde hem eens op het strand en nam hem bijvoorbeeld ook mee naar de Sinterklaasintocht, waar hij zijn ogen uitkeek toen de drumband voorbij kwam. Maar hij had me al leren vertrouwen; we hadden wel spannender dingen meegemaakt, zoals in het water gaan, wat hij de eerste keer behoorlijk eng vond.”

Stapsgewijs betuigen


Op zijn derde maakte Storm kennis met het trekken van een sleepje, met allerlei toeters en bellen eraan, zodat hij zou wennen aan geluid achter hem. “Inmiddels behaalde ik bij menner Leo Pauwe mijn koetsiersbewijs, zodat ik ook een beetje een basis zou hebben als ik op de wagen zou plaatsnemen achter Storm. Heidi was degene die me hielp om hem voor de wagen te zette de allereerste keer, samen met mijn vriendin Daphne. Het was de meest onmogelijke dag waarop dat plaatsvond, vorige maand: het weer was op z’n zachtst gezegd onstuimig. Ik vond het superspannend, maar Storm deed het geweldig.”

Maand later

Nu, ruim een maand later, heeft Amanda nog eens in de twee weken les van Heidi. “Het lukt ons al goed om stukjes te draven en voltes te maken. Storm weet wat voorwaarts en terug is, ook door het ‘voorwerk’ dat we gedaan hebben natuurlijk. Afgelopen week hebben we voor het eerst een pasje achterwaarts geoefend. Heidi vraagt wat meer van hem. Ze heeft hem twee weken geleden wat meer van hem gevraagd. Dat gaf mij heel veel vertrouwen. Storm kon al meer dan ik dacht!”

Goede ervaringen opdoen


Voor de toekomst van de nog jonge pony heeft Amanda voorlopig niks anders in petto dan hem sterker en soepeler te maken, vertrouwen in elkaar te houden en stukje bij beetje ervaring op te doen met behulp van Heidi. “Storm is een supercoole pony, mede door wat hij al allemaal meegemaakt heeft. We rijden bijvoorbeeld heel af en toe op het strand. In de zomer kunnen we naar een klein strandje bij Kortgene; daar fietsen we naar toe om samen pootje te baden. Het is gewoon een superpony!”

Rust en vertrouwen

“Het is heel leuk om te zien hoe hij soms best kijkerig kan zijn”, aldus Amanda. “Maar als ik hem vraag door te lopen, dan vertrouwt hij me. Ik ben ervan overtuigd dat vertrouwen en rust de basis zijn tijdens het werken met paarden. Plus natuurlijk plezier hebben, allebei!” Ooit lijkt het haar leuk om langere ritten te maken. “Ik wil in de toekomst graag een sulky erbij hebben, zodat ik makkelijker in de bak kan rijden en eventueel door het bos. Grote droom is om met hem naar de Veluwe te gaan, maar daar moet hij eerst flink wat conditie voor hebben natuurlijk.”

Nieuwe projectjes

‘De jongens’ aan het dollen in de wei

Zwemmen met vrienden!

Naast Storm heeft ze twee jongere ‘projectjes’ om op te pakken. “Met Storms jongere weidegenootjes Jopje en Basje – ook Amerikaanse minipony’s, een buckskin en een valk – ben ik ook al wat grondwerk aan het doen en aan het wandelen. Ze zullen op dezelfde manier beleerd worden als Storm. En wie weet vormen zij dan later een leuk tweespan … er valt nog genoeg te beleven en te leren!” (CD)

Afbeelding
Afbeelding
Zwemmen met vrienden!
Afbeelding
Bas, Jop en Storm.
Afbeelding
Storm en Amanda op weg naar de wei.
Storm en Bas.
Afbeelding