villa nova
villa nova

In MenSport 8 | “Villa Nova, tóp voor mens en paard”

Algemeen

Ga je voor een verblijf in een trendy hotel, dan ben je bij Villa Nova aan het verkeerde adres. Zoek je een een hotel met sfeer en gezelligheid, waar in de naastgelegen stalling ook je paard nog supergoed verzorgd wordt, dan is Villa Nova de allerbeste optie! In MenSport 8 brengt MenSport ‘het’ verhaal van Villa Nova! Als je met je menpony- of paard de stal uitstapt, dan kun je ervoor kiezen om te trainen in een ruime rijbaan, maar veel leuker is natuurlijk de mogelijkheid om binnen een minuut op een bospad te staan en van daaruit fraaie ritten te maken. Dit kan allemaal zonder elektronische navigatie, want de blauwe en paarse bewegwijzering in het bos brengt iedereen weer veilig thuis bij het hotel.

Kilometerslange route

Er zijn verschillende ritten uitgezet rondom Villa Nova, op de grens van Drenthe en Friesland, van allemaal rond de twintig kilometer. De meeste menners leggen per dag één zo’n rit af, de fanatiekelingen soms zelfs twee. Deze ritten voeren onder meer door het Drents-Friese Wold.

Eldorado voor menners

Een nationaal park, van kilometerslang aaneengesloten natuurgebied, bestaande uit ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzanden en vennetjes. Het Eldorado dus voor iedere menner. Even verderop ligt het Dwingelderveld. Dit nationaal park is het grootste aaneengesloten, natte heidegebied van West-Europa. Tijdens deze rit kun je zo maar oog in oog komen te staan met een van de vele reeën of de herder met zijn grote kudde schapen, waar in het voorjaar talrijke lammetjes bij lopen. Of met de aanwezige, ijverig grazende Schotse Hooglanders. Als je na het rijden weer bij het hotel aankomt, hoef je alleen nog maar je paard te verzorgen en daarna mag je gaan zitten en genieten van een heerlijke lunch of diner.

Villa uit 1888

Allemaal verzorgd door Renate Krans, die om in mentermen te blijven, de leidsels van Villa Nova strak in handen heeft. Villa Nova is geen ééndagsvlieg. Renate: “Deze villa dateert uit 1888 en was van de heer Verwer. Hij heeft dit dorpje Zorgvlied min of meer gesticht. De betekenis van Villa Nova is Nieuw Huis. En ik vind het al vanaf mijn vroegste jeugd het mooiste huis van het dorp. Mijn grootouders Jan en Geertje Krans runden een café in Zorgvlied, maar toen ze in 1952 Villa Nova konden kopen, stopten ze met het café en begonnen een vakantiepension.

Terugkerende vakantiegangers

Hoewel in die tijd nog lang niet iedereen een auto had, wisten de mensen toch al snel hun weg hierheen te vinden. Ze kwamen met bus of trein. Het waren toen al veel mensen uit de grote steden in het westen, die hier genoten van de rust en de ruimte. Veel vakantiegangers bleven terugkomen en dat was natuurlijk een goed teken. Mijn grootouders maakten een succes van de zaak en bouwden nog een stuk aan het hotel. Hoewel het enorm veel werk is om een hotel te runnen en het werk nooit klaar is, waren mijn ouders heel enthousiast en zij hebben eind jaren tachtig dan ook het hotel overgenomen.” Het hele verhaal lees je in MensSport 8, die nu in de winkel ligt of te bestellen is via paardenmagazines.nl. Tekst en foto: Gemma Jansen