Antonie ter HarmselNK tweespan 2017© DigiShots - Jessica van Herk
Antonie ter HarmselNK tweespan 2017© DigiShots - Jessica van Herk "Galop in de vaardigheid en marathon? Ja. Galop in de dressuur? Nee", is de mening van de Combined Driving Athletes Group

Galop in CAI3*-dressuurproeven voor meerspannen op FEI-agenda

Algemeen

Op dit moment wordt in dressuurproeven op internationale wedstrijden alleen bij de enkelspannen galop gevraagd. Met ingang van 2023 is de galop in CAI3*-dressuurproeven echter ook opgenomen voor tweespannen. Een lobby van de menners heeft effect: de FEI stelt het al dan niet doorgaan van de galop op 13 december opnieuw ter discussie. In de nieuwe 3*HP2-proef voor Senioren wordt op beide handen een verzamelde galop gevraagd. Het doel van het introduceren van de galop zou zijn dat het de proeven aantrekkelijker voor het publiek maakt. Hoe dan ook zal beenbescherming toegestaan moeten worden; de beenzetting bij de paarden zal bijna nooit synchroom zijn. Het feit dat de galop gevraagd wordt op een halve baan, waarbij in de wending de benen van het buitenste paard meer naar voren grijpen dan die van zijn spangenoot – maakt dat bijna onmogelijk. Er worden ook vraagtekens gezet bij de beoordeling van de galoponderdelen.

Combined Driving Athletes Group

De introductie van de galop wordt met gemengde gevoelens ontvangen. Op de Facebookpagina Combined Driving Athletes Group opende Vilmos Jámbor, die sinds 2019 de rijders vertegenwoordigt in het FEI mencomité en de beheerder van deze groep, begin augustus de discussie en richt zich rechtstreeks tot de menners. “Galop in de dressuurproeven voor tweespannen? Er is geen akkoord over in de FEI Driving Committee, en het besluit is nog niet definitief.”

”Geen mening = geen macht”

“Als we niks zeggen, accepteren we gewoon de beslissingen en voorstellen, en gaan de voorgestelde proeven gewoon door”, schreef Jámbor. “Geen mening betekent geen macht in de lobby. Ik ben het persoonlijk niet eens met galop voor meerspannen: het is lastig te beoordelen, niet veilig en het levert gevaar op voor de paarden. Maar mijn mening telt niet zonder jullie steun.”

Menners laten zich horen

Deze eerste oproep van Jámbor heeft effect: vele menners laten zich horen, niet alleen op social media, maar ook in brieven en mails aan de FEI en het FEI Driving Committee. Twee maanden later (10 oktober) meldt de Hongaar in de Combined Driving Athletes Group: “Dit is hét moment om je te laten horen! Vermeld ‘CANTER’ of ‘NO CANTER’ in je commentaar, dan kunnen we een vuist maken!”

NO CANTER FOR PAIRS

Vele bekende en minder bekende (vertegenwoordigers van) menners reageren met NO CANTER FOR PAIRS, zoals Koos en Marie de Ronde-Oudemans, Bram Chardon, Marco Freund, Claudio Fumagalli, Rodinde Rutjens, Ewoud Boom, Karen Bassett, Peetha Exell … en tientallen andere, voornamelijk wedstrijdmenners.

Opnieuw op de agenda

Na een officiële brief van Jámbor over de bedenkingen van de menners aan de FEI is er dan het resultaat. Hij maakte gisteren bekend dat over een maand de galop voor meerspannen in de dressuurproef opnieuw aan de orde komt in de FEI vergadering. Met de complimenten en applaus van de menners. Wordt vervolgd! Bron: Mensport/Facebook Combined Driving Athletes Group Foto: DigiShots (archief)