Groninger merrie Marina
Groninger merrie Marina

In MenSport 9: Groninger paradepaard Marina

Algemeen

Roel de Vries kocht 26 jaar geleden een Groninger merrieveulen. Niet lang daarvoor had de voormalig gemeenteambtenaar uit Siddeburen zijn oude paard moeten laten inslapen. Marina werd de beoogde opvolger. Zij is een van de ‘paradepaarden’ in de nieuwe MenSport. “Ik ben een Groninger, mijn rijtuig is gebouwd bij de firma Brukker in Groningen, dus ja, een Groninger paard daar voor spannen was een logische keuze. Daarbij kende ik het Groninger paard al veel langer en was ik er bijzonder van gecharmeerd: robuuste paarden met geweldige, mensvriendelijke karakters”, zo begint Roel de Vries.

Fijne gebruikspaarden

“Een veulen had mijn voorkeur destijds, want dat kun je nog volledig naar je hand zetten. Met een ouder paard had ik meteen weer kunnen gaan mennen, maar je weet dan niets van wat zo’n paard heeft meegemaakt en hoe zijn of haar karakter is. De vader van Marina is Experiment, een bekende Groninger hengst die heel veel fijne gebruikspaarden heeft gegeven. Ik heb Marina gekocht bij een bekende fokker van Groningse paarden, die helaas inmiddels is overleden.

Een mooie gitzwarte...

“Bij bezichtiging stond het veulen me meteen goed aan; een mooie gitzwarte, die heel fijn kon draven en zich makkelijk liet pakken. Ik ben met Marina als volwassen paard ook naar de stamboekkeuring geweest en daar behaalde ze een eerste premie. Daarna kreeg ik het advies om haar in te zetten voor de fokkerij en dat was aanvankelijk ook wel de bedoeling.”

Fokkerij?

Maar toen hij er wat langer over nadacht, liet De Vries dat idee varen. “Immers, ik zou meer stallen nodig hebben en als ik met twee paarden op pad zou willen, dan had ik een grotere trailer nodig en vervolgens ook een zwaardere auto. Daardoor zou mijn hobby veel meer gaan kosten, vandaar dat ik het altijd heb gehouden bij één paard.” Tekst en foto: Gemma Jansen Het hele artikel is te lezen in MenSport 9, die nu in de winkel ligt of te bestellen is via paardenmagazines.nl.