Afbeelding

Op pad in Nederland: Overijssel

Algemeen Beleving Opvallend

Met paarden valt zoveel te beleven. Daarom doet MenSport een ‘rondje Nederland’. Wat zijn de mooiste plekken en waar zijn de leukste activiteiten om met of zonder paard te bezoeken? Wat móet je hebben gezien en gedaan? Deze keer nemen we je mee naar Overijssel.

Een walhalla voor paardenliefhebbers, dat is Overijssel. Groene en afwisselende na-tuur(gebieden), jaarlijks veel populaire hippische evenementen en levendige steden en dor-pen.

Salland en Twente

Overijssel kent met prachtgebieden in onder andere Salland en Twente veel populaire natuur om te paard te verkennen. Een wat minder bekende route die het noemen meer dan waard, is die langs het 137 km lange Kanaal Almelo-Nordhorn. Doordat het geen actieve scheepvaartroute meer is, is er een adembenemend mooie natuur ontstaan. 

Tijdens een tocht langs het Almelo-Nordhorn-kanaal rijd je ter hoogte van Harseveld langs het monumentale Schuivenhuisje uit 1887. Het zou je zomaar bekend kunnen voorkomen, want het bijzondere pand kreeg landelijke bekendheid sinds het ooit dienst deed als decor van een Bolletje-reclame. De route is prima te starten vanaf een van de vakantiewoningen van landgoed De Kniep, en natuurlijk zijn paarden daar meer dan welkom.

Paarden VVV

Hoewel op de website van Stichting Hippisch Toerisme Nederland kaarten en informatie over heel Nederland te vinden is, liggen de roots in Overijssel. De Stichting Hippisch Toerisme Nederland behartigt de belangen van de recreatieve ruiter en koetsier, draagt zorg voor het onderhoud van routes zoals de Veluwe Trail en doet onderzoek. Je kunt bij deze ‘Paarden VVV’ terecht voor informatie over duizenden kilometers aan aangelegde men- en ruiterroutes in Nederland en kaarten daarvan, adressen waar je kunt overnachten met je hele aanspanning, recreatief paardrijden en mennen.

Wil je dus perfect voorbereid aan je paardenvakantie beginnen? Dan zijn de kaarten van de stichting onmisbaar. www.hippisch-toerisme.nl.

Wat nog meer?

- De traditionele Goorse paardenmarkt wordt dit jaar gehouden op 16 december. Deze markt bestaat al sinds 1362!

- Overijssel ligt tegen de Duitse grens en een uitstapje naar onze Oosterburen maken hoeft helemaal niet zo gek te zijn. In Münster vind je het Westfälisches Pferdemuseum, inclusief dierentuin en arena waar shows met paarden plaatsvinden: www.pferdemuseum.de

- Herberg de Pot langs de oude Hessenweg (nu Potdijk) in Markelo is met zijn 150 jaar onveranderd gebleven café een klassieker.

- In Overijssel is de aangespannen sport populair. Bij De Eschruiters in Wierden en in Hengelo zijn elk jaar drukbezochte SWM wedstrijden. En wat te denken van Indoor Nijkerk?!