Afbeelding

Op pad in Nederland: Drenthe

Algemeen Beleving Opvallend

Met paarden valt zoveel te beleven. Daarom doet MenSport een ‘rondje Nederland’. Wat zijn de mooiste plekken en waar zijn de leukste activiteiten om met of zonder paard te bezoeken? Wat móet je hebben gezien en gedaan? We trappen af in het noorden. Deze keer: ‘paardenprovincie’ Drenthe.

Met maar liefst 900 kilometer aan ruiter- en menroutes langs de kenmerkende hunebedden, door de staatsbossen, over de hei en langs waterplassen, is Drenthe een echte paardenprovincie. De provincie staat bekend om knusse brinkdorpen en is dankzij de vele paardvriendelijke B&B’s en andere accommodaties perfect voor een paardenvakantie.

Schaapjes tellen

Midden in Drenthe, tussen de eeuwenoude idyllische dorpjes Balloo, Anderen en Taarlo, ligt het Balloër-veld: vele kilometers zandpaden door een prachtig heidelandschap. Het Balloërveld op z’n mooist? Dat is op een zwoele zomeravond in augustus wanneer de heide fel paars bloeit en de schapen vredig hun werk doen. Voor je het weet sta je met je paard tussen de kudde. 

De schapen worden overigens goed beschermd en begeleid door de herder met zijn Border Collies, maar het blijft een heel bijzondere ervaring. Behalve dat het Balloërveld zelf een prachtig gebied is, heeft het meerdere uitrijmogelijkheden. Kies bijvoorbeeld eens voor een tripje naar de Gasterse duinen. Onderweg kom je door het karakteristieke brinkdorp Gasteren. Voldoende inspiratie voor een urenlange tocht.

De oudste markt

Het levendige dorp Zuidlaren staat iedere derde dinsdag van oktober in het teken van de Zuidlaardermarkt. Het is de oudste paarden- en warenmarkt van West-Europa en wordt dit jaar voor de 819de keer gehouden, op 15 oktober. Vele honderden paarden en pony’s verwisselen hier middels de traditionele handjeklap-methode van eigenaar. Hoewel je je kunt afvragen hoe blij de paarden zelf met de markt zijn, wordt er de laatste jaren veel meer aandacht aan het dierenwelzijn besteed. Zo worden de paarden bij aankomst door een dierenarts gecontroleerd en is er onbeperkt hooi en water aanwezig. 

Maar er is meer te beleven dan alleen paarden. Neem een kijkje bij de ruim vierhonderd marktkraampjes. En houd je van een feestje? Dan is de Zuidlaardernacht zeker een aanrader. De kroegjes in het Drentse dorp zitten deze nacht voorafgaand aan de markt stampvol gezelligheid.

Wat nog meer?

Aan de schitterende ruiter- en menroutes van Drenthe komt geen einde. Kies ook eens voor een rit rond het dorpje Norg. De kilometerslange zandpaden lopen door de es en langs het Norgerholt. Dit oerbos is één van de oudste bossen van Nederland.

Vind meer informatie over de paardenprovincie Drenthe op www.paardenprovincie.nl en www.hippisch-toerisme.nl.

Villa Nova

Het vorig jaar vernieuwde stijlvolle Drentse hotel Villa Nova in Zorgvlied richt zich specifiek op actieve paardenliefhebbers en liefhebbers van het buitenleven. Hiermee combineert eigenaresse Renate Krans haar twee passies: paarden en het hotelwezen. Ook speelt ze in op een specifieke marktbehoefte: comfortabel recreatief verblijf voor mens en paard. Het mooie stallencomplex zorgt ervoor dat deze ‘luxe vakantie met je paard’ óók voor je viervoeter geweldig is.

Zorgvlied grenst aan het Drents Friese Wold, een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Nederland, met 130km wandelpaden, 50km ATB-routes en meer dan 120 km aan men- en ruiterpaden. Tip: de route ‘in het spoor van de Desperado’s‘ (27 km), door de bossen van de Maatschappij van de Weldadigheid.