Hindriëtta Lamein in actie
Hindriëtta Lamein in actie

Hindriëtta Lamein: “Als hij iets goed doet en ik zeg dat hij een knappe pony is, groeit hij nog eens tien centimeter”

Sport

Zaterdag werden de Noordelijke Districtkampioenschappen gehouden. Hier werd er voor de winst in de vaardigheid gestreden. Hindriëtta Lamein deed mee met haar twee pony’s Kastanjehof Jip en Highlight. In de enkelspan rubriek wist ze met haar pony Jip de winst in de M/ ZZ klasse te bemachtigen. 

“Met Highlight was ik al heel tevreden. Daarmee reed ik een foutloos basisparcours en een balletje in de barrage. Maar deze pony heeft minder ervaring en is nog niet zo bevestigd. 

Met Jip, de pony waarmee ik kampioen ben geworden, rijd ik ook Z dressuur. Die is heel fijn in de galop en vindt het spelletje ook leuk. Eigenlijk hoefde ik alleen maar te sturen en de rest deed hij zelf al.”

Familiesport

De pony’s van Hindriëtta lopen niet alleen bij haar voor de wagen. Haar vader ment in vierspan met dezelfde pony’s. “Hij is nu twee keer Nederlands Kampioen geworden in vierspan. 

Ik groom ook samen met mijn broertje bij mijn vader. Mijn broertje groomt ook bij mij als ik met mijn dubbelspan rijd. Ik vind het echt heel leuk dat we het mennen met zijn allen doen.”

Zo vader zo dochter

Hindriëtta haar vader begon rond 2006 met het mennen. Hij begon met een enkelspan, maar dat is door de tijd heen uitgebreid tot een vierspan. “Vroeger reed ik onder het zadel op die pony’s, maar daar werd ik al snel te groot voor. Ik ben toe gaan mennen omdat ik wel met mijn eigen pony’s bezig wilde blijven. 

Toen ik 14 was ben ik begonnen met wedstrijden rijden. Dit deed ik altijd in dubbelspan, maar nu rijd ik in de dressuur en vaardigheid ook veel met enkelspan.”

Knappe pony

Hindriëtta heeft samen met haar vader in totaal zes pony’s. Allemaal bruine Welshjes met witte benen. De pony’s waarmee ze de Noordelijke Kampioenschappen reed zijn al meer dan 5 jaar bij haar. 

Hindriëtta vertelt enthousiast over deze pony’s. “Highlight is wel een beetje een prinsesje, maar ze werkt ontzettend hard. Als je haar eerlijk behandelt gaat ze echt voor je door het vuur. 

Jip is een ruin met een heel gevoelig karakter. Maar met andere dingen is hij weer heel relaxed. Hij is wel gevoelig voor complimentjes. Als hij iets goed doet en ik zeg dat hij een knappe pony is, dan maakt hij zich gelijk nog tien centimeter groter.”

Super mak

Alhoewel de pony’s allemaal hun karakter hebben, zijn ze wel super mak. Voor alles kunnen deze Welshjes ingezet worden. “Wij doen de meest uiteenlopende dingen. 

Ze kunnen de ene week een minimarathon lopen en de andere week staan ze tussen alle kinderen bij de intocht van Sinterklaas. Wij vinden het belangrijk dat ze voor de kar aan het werk zijn en best fanatiek mogen zijn, maar aan de hand moet er een kind mee weg kunnen lopen. 

Afgelopen weekend kwam er ook nog een meisje bij Jip kijken wanneer hij bij de vrachtwagen stond. Die heeft toen nog even met hem staan knuffelen. Dat moet gewoon allemaal kunnen.”

Succes met haar pony’s

“Met de pony waarmee ik nu kampioen ben geworden rijd ik dus ook dressuur. En als je dan met zo een kleine pony de Z dressuur haalt is het gewoon een supergaaf gevoel om zo een proef door te rijden.” Hindriëtta reed de week voor deze kampioenschappen nog de finale van de Noordercup. Dit is de minimarathon competitie van Mendistrict Noord. “Daar reed ik dubbelspan met Jip en mijn andere pony Optimist. Toen zijn we daar ook nog kampioen geworden. Het is gewoon supergaaf dat ze alles kunnen.”

Foto’s: privébezit   

Wil jij ook jouw liefde en passie voor paarden met ons delen? Stuur dan een berichtje naar info@mensport.nl 

Bron: MenSport / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Vaardigheid: Hindriëtta Lamein: