Afbeelding

Menner Arie maakte 14 starts binnen twee dagen op de Manifestatie NSPS 2022

Sport

Het Menteam Rozendaal bestaat uit menner Arie Rozendaal en groom Daniëlle Molenaar. Ook de Shetland pony’s Zarinke van ’t Minihoefke en Mikido van de Lind maken onderdeel uit van het team. “De roots van het team liggen in de herfst van 2019.”

Hobbymatig

“Ik was thuis in de polder al hobbymatig rondjes aan het rijden met een span Shetlanders. Eerder al maakte ik kennis met mennen op de boerderij van mijn ouders in de jaren ’60. Mijn vader mende met twee Groningse paarden en heeft de tractor toen zo lang mogelijk buiten de deur gehouden. Dus op tienjarige leeftijd reed ik al met het tweespan samen met mijn vader. Met de Shetlanders ging ik dan wel de boomgaard in. Daarnaast ging ik ook wel met de Shetlanders een aantal keer op concours in de zomer of in het weekend.”

Clinic

“De roots van het menteam liggen in de herfst van 2019. Daniëlle was in dienst gekomen bij dezelfde werkgever als ik. Haar paard stond bij PSC de Dijkgraaf in Ouddorp om beleerd te worden. Ze tipte mij dat daar ook menclinics werden gegeven. De eigenaar van PSC de Dijkgraaf, Edwin van der Graaf, gaf de clinic. De eerste clinic was een minimarathon. Dat voelde toen heel goed aan, behalve de hindernis volgorde ging het aansturen van het mennen van het Friese tweespan boven alle verwachting goed. Na deze avond volgde er meer clinics met mijn eigen shetlanders. Een paar weken later volgde ook een minimarathon.”

Manifestatie NSPS 2022

“Samen met groom Daniëlle stonden we ingeschreven op veertien onderdelen. Daniëlle ging met Zarinke starten in het enkelspan klasse B. Ze gingen twee keer een dressuurproefje en twee keer een vaardigheid rijden. Ook nog een proef aan de lange teugel. Ik ging met Mikido in de klasse B ook twee keer de dressuurproef rijden en twee starts maken in de vaardigheid. Ook deden we nog mee als tweespan dressuur en vaardigheid en hadden we als afsluiting een rondje minimarathon met het tweespan.”

Planning in gevaar

“De overnachtingen waren geboekt voor onszelf en ook de pony’s. Donderdagavond hadden we alles klaargezet en de volgende dag vertrokken we vroeg van uit Piershil naar Putten. Die donderdagavond kwam de planning in gevaar, want een van Daniëlle haar katten was serieus ziek. Er was niemand aanwezig om het verloop van de zieke kat te volgen. Vrijdagochtend ben ik dus zelf met de pony’s afgereisd naar Putten. Ik moest alles zelf doen en het was best druk. Ondanks dat ik ruim op tijd aanwezig was, bleek het aanmelden, terrein verkennen, pony’s stallen, trailer uitpakken allemaal een tijdrovende bezigheid. Ik stond met Mikido precies op de geplande starttijd bij de ring, maar we hadden niet ingereden. Gelukkig was Anette van Neijenhuis zo vriendelijk om alvast te starten, zodat ik alsnog even kon inrijden.”

Fijne sfeer en goede resultaten

“De sfeer in de menwereld is zo fijn en goed. Ik heb nu enkele Facebookvrienden in het echt kunnen ontmoeten. Daarnaast had ik in alle dressuurproeven winstpunten en heb ik met Zarinke nog een tweede plaats kunnen scoren. Met het dubbelspan had ik een eerste en een tweede plaats met een totaal van drie winstpunten. Het was zo’n fijne dag met goede resultaten en nieuwe vriendschappen. Op zaterdag 9 juli stond de vaardigheid proeven en de minimarathon op het programma. Samen met de fokvereniging West-Zuid Holland hebben we ook nog de openingsshow verzorgd met een versierde koets en de pony’s. Ik had die zaterdag hulp van groom Nikki Koese. Ik vind vaardigheid een heel eerlijk onderdeel en ik vind het fijn om de proeven te rijden. Mijn pony’s worden nog wel eens enthousiast van de pionnen. Als ze dan ook nog eens het belletje horen, is het een kunstje om ze zo goed mogelijk door de poorten te sturen. Maar dat is gelukt.”

Verkeerde afslag

De afsluitede minimarathon liep best lekker ondanks de pittige en ingewikkelde heuvelhindernis. Helaas, we doken een verkeerde afslag in. We eindigden alsnog op een tweede plek, dus ik ben super tevreden. De pony’s leverden hun energie en als ik dan een foutje maak, dan loopt het even wat anders. Dat is dan maar zo. Het waren twee fantastische dag waarbij we werden bijgestaan door lieve mensen uit de menwereld. Ondertussen zijn we ons ook aan het voorbereiden op onze eerste start in de Vaardigheid klasse M. De dressuur is nu ook stabiel met punten dik in de 180 tot uitschieters van over de 200 punten.”

Planning

“We hebben straks in september ook het Menspektakel bij PSC de Dijkgraaf op de planning te staan en in de herfst. Ook de indoor minimarathon bij Stal de Ronde. Wie weet wat er nog meer op de planning komt. Maar we proberen ook de dressuur aan te houden, dat blijft immers toch de basis om het gehele span in balans te kunnen laten lopen. Voor 2023 mikken we toch een keer op een start op een tweedaagse SGW en zelfs heel stiekem de paardendagen van Driezum-Wâterswald.”

Tekst: Rianne de Bruin voor Mensport

Foto: B2foto