Afbeelding

Studie: Botulisme vaak veroorzaakt door besmet hooi

Verzorging

De bacterie die botulisme veroorzaakt, is altijd aanwezig in de bodem. Volgens onderzoek raken paarden echter ook dikwijls besmet door hooi, waarbij de bacterie zich door teveel vocht of een dood dier in de baal heeft gemanifesteerd. 

Studie

De bacterie: clostridium botulinum ontwikkelt zich goed op warme vochtige plaatsen. Tijdens een studie onderzochten wetenschappers 92 paarden die symptomen vertoonden van een botulismebesmetting. 86 van hen werden behandeld, waarbij 37 paarden snel aansterkten en zelfs rechtop bleven staan tijdens de behandeling. 

Van de 49 paarden die niet konden staan, stierven er 40. Dit betekent dat 48% van de behandelde paarden de ziekte overleefde. De dieren die binnen zes uur een dosis antigif ontvingen, hadden 121 keer meer kans op overleving. 

Gevoelig

Paarden zijn zeer gevoelig voor botulisme. De eerste symptomen van de ziekte zijn spierzwakte, vallende oogleden en slechte controle over de staart. Bij verzwakking zal het paard moeilijk kunnen slikken en gaat het liggen, waarna het dier snel achteruit gaat en meestal wegens ademnood sterft. 

Complicaties

Tijdens het onderzoek genas bijna 50% van de behandelde paarden, maar werden ook complicaties als longontsteking, koliek en drukkingen waargenomen bij de herstellende paarden. Gemiddeld moesten de paarden veertien dagen in de kliniek verblijven voor ze genezen werden verklaard. 

Bron: Hoefslag/Equinews