Eerste bezichtiging in Ermelo levert 13 doorverwijzingen op voor Den Bosch

Nieuws

Traditioneel aan het begin van elk nieuw kalenderjaar vindt in Ermelo de eerste bezichtiging van de KWPN tuigpaarden hengstenkeuring plaats. Vanwege de extreme weersomstandigheden werd ‘s morgens vroeg besloten het aanvangstijdstip van 9.00 uur te verplaatsen naar 10.00 uur zodat deelnemers en publiek veilig in Ermelo konden komen en niets hoefden te missen. Ondanks de ijzel zaten de tribunes goed vol en zag men  46 jonge tuigpaardhengsten voorgesteld worden aan de hengstenkeuringscommissie die net al vorig jaar bestaat uit Lammert Tel, Gert-Jan Hermanussen en voorzitter Johan Hamminga. Zij kregen jonge hengsten van een scala aan vaderdieren te beoordelen, waarbij Eebert topleverancier was met 8 nakomelingen. De vorig jaar overleden preferente Manno had er nog 6 en Delviro 5. Cizandro had er 4 en van Atleet waren er 3 evenveel als van Unieko en Patijn. Van Victory waren er ook nog 2 en de hackney hengst Bocelli had 2 tuigpaarden en 1 volbloed hackney in de bruine Bocellies Mateo. Aron, Sander, Ditisem, Fantijn en Saffraan hadden elk 1 zoon afgevaardigd en ook de hackney hengsten Black Challenger en Avion Pierre hadden er 1. Van Wentworth Ebony was er zowel een tuigpaard als volbloed hackney .

Na de eerste beoordeling werden 27 paarden doorverwezen naar het middagprogramma waar de definitieve doorverwijzing zou plaatsvinden. Na de presentatie in tuig van de 4-jarige Imondro (Cizandro x Jonker) van Age Okkema te Siegerswoude en de hackney hengsten Bocellies Mateo (Bocellie x Rambo van de Schoonenberg) van André Veltkamp en Tivoli Ebony (Wentworth Ebony x Birkhouse Billy) van Jaap van der Meulen ontvingen 12 hengsten het ster predicaat, 1 had niet de vereiste stokmaat  en werden er 13 aangewezen voor de 2e bezichtiging in Den Bosch op 4 februari aanstaande. Van Delviro mogen 2 zonen naar het Brabantse, evenals van Bocellie en Patijn. Opvallend is verder dat 4 van de 13 doorverwezen hengsten een hackney hengst als vader hebben. Verder gingen er 4 door op basis van extra bonuspunten vanwege hun interessante bloedvoering (catalogusnummers 659, 668, 686 en 692).

Hieronder alle 13 aangewezen hengsten:

653  Juventus (Bocellie x Safraan), fokker B.A. Boering te Nunspeet, eigenaar L.Vinke te Nunspeet

657  Javiro (Delviro HBC x Ulandro), fokker G. Vos te Nunspeet, eigenaar HBC stal te Boijl en

         U. Haarsma te Tjerkwerd

659  Just Lucky (Wentworth Ebony x Waterman), fokker J.A. van der Zee te Enschede, eigenaar

         L. Huckriede te Usselo

665  Julius van Hapert (Cizandro x Tendens HBC) van fokker/eigenaar J. Castelijns te Hapert

668  Juventus (Delviro HBC x Plain’s Liberator) van fokker/eigenaar E.H. e C. de Bruijn te Langbroek

672  Jesse James (Unieko x Marvel) van fokker/eigenaar Hengstenhouderij Landzicht te Giessenburg

684  Jack Daniel’s RSH (Manno x Patijn) van fokker/eigenaar M.H.H. Ritsma te Wijnjewoude

686  Jacardo (Patijn x Fortissimo), fokker K. Klasssens te Zevenhuizen, eigenaar H.J. Veenstra te Boijl

687  Jorick (Patijn x Fabricius), fokker L. van de Put te Oosterwolde, eigenaren L. van de Put en

         H.J. Veenstra te Boijl

689  Juizandro (Eebert x Manno), fokker gebroeders Den Otter te Bruchem,

        eigenaren gebroeders Den Otter en gebroeders Van Manen te Ede

692  Jean Piere (Avion Pieree x Vikking), fokker A.M. Calis te Berghout, eigenaren A.M. Calis en

        N.Calis te Zwaagdijk-Oost

694  Jan Willem (Atleet x Fabricius), fokker Familie Van Vemde te Epe, eigenaar H. van de Weg

        te Oosterwolde

699  Bocellies Mateo (Bocellie x Rambo van de Schoonenberg), fokker M. Janssen te Ede,

         eigenaar A.G.J. Veltkamp te Hengelo

In het middagprogramma kon het publiek als eerste genieten van de vorig jaar goedgekeurde hengsten, waarbij met name Icellie van Rein Bosch de handen op elkaar kreeg. De bruine staat tegenwoordig bij Harm Jan Veenstra in Boijl die hem ook in training heeft en al een aardige klik lijkt te hebben met Icellie. Maar ook Heliotroop VDM, Idoll, Image HBC, Indiana en Sir Arie kregen applaus. Verder werden een groot aantal reeds goedgekeurde tuigpaardhengsten getoond, die hun sporen al verdiend hebben in de fokkerij en in tuig. Meest opvallend hierbij was het optreden van Mark de Groot met de bruine Hertog Jan van Black Horse BV, die zeer verheven in het front was en spectaculair over de benen ging. Ook Eebert klom er weer in bij zijn presentatie aan de hand. Bas Haak met Fantasy, Niek Alting met Gentleman, Manon Veerman met Besterly Eribo en Nathalie Buwalda met Vayacondios gaven namens het JongKWPN een show. De show van vierspanmenner Theo Timmermans verviel.

Tekst: Geert Bouius

Foto: www.oypo.nl/heertbouius1962