Alle showpaarddisciplines in Grolloo

Nieuws

Wederom wist het bestuur van Hippisch Holtrijk een tuigpaardenmatinee te organiseren in Grolloo. Voorgaande jaren alleen met de Noordelijke tuigpaarden en Friezen. Dit jaar wisten ze er in te slagen om er ook 5 rubrieken voor de hackney’s aan toe te voegen.

Voor Gerben Greidanus kon deze dag niet mooier beginnen. Voor het eerste seizoen start hij in de grote limiet met de Be My King-zoon G-Star. Imponerend kwam hij binnen en wist dit in de course vast te houden. Echter zakte hij iets in tijdens het overrijden, zijn bewegingen bleven sterk en de overwinning werd hen toegewezen en zij mochten samen de ereronde aanvoeren. Ze gingen niet alleen de overkamping aan, dat gebeurde met totaal zeven deelnemers. Linda Boelens pakte revanche en klom drie plekken omhoog met Celony. Zij werden tweede voor de sterk bewegende Fuwandra (v. Atleet) in handen van Klaas Buist.

In de ereklasse ging niet alleen de strijd om de dagwinnaar maar ook om de einduitslag van de competitie die georganiseerd werd door CH Eext, CH Exloo en Hippisch Holtrijk.

De imponerende en sterk bewegende Emerson wist met Niek Alting deze dag te winnen. Fantijn stond tweede met Linda Boelens, deze combinatie behaalde wel de meeste punten waardoor zij de extra prijs in ontvangst mochten nemen.

Vier combinaties gingen nogmaals de strijd met elkaar aan in de competitie. Een groep paarden die goed aan elkaar gewaagd zijn. Deze dag ging de overwinning naar de Eebert-dochter Joy van Johan Smink in handen van Harm Jan Veenstra. Met een zeer sterk achterbeengebruik mocht Jongleur GSM (v. Atleet) plaats nemen op de tweede plaats met Susan Bouwman aan de leidsels. Jennytou (v. Delviro) had iets moeite met vertrekken en direct de goede passen aan te pakken, zij werd derde met haar eigenaar aan de leidsels, Henk Minkema.

De vierde plaats kwam voor Joyce de Boer als een verrassing, sinds kort is ze eigenaresse van Jigemma RSH (v. Saffraan) en boekte deze dag een vierde plaats.

Vier combinaties kwamen aan start bij de boerenwagens waardoor deze plaatsing in één keer gedaan kon worden. Overtuigend winnares was Vayacondios in handen van een stralende Nathalie Buwalda. Deze merrie is weer helemaal in haar element en liep met veel plezier, houding en looplust naar de overwinning. De tweede plaats was voor Vlam met Marieke Scherphof, gevolgd door Saturday met Jan Rozeveld en de Colonist-zoon Heino met Jitse de Jong.

Een  belangrijke rubriek in Grolloo was het kampioenschap voor de dames die met een vierwielig rijtuig rijden. Drie gingen de strijd met elkaar aan en streden om het goud, zilver en het brons.

Met veel lossigheid door het lichaam, elegantie en een rustige, sterke beweging ging deze overwinning naar Fantijn en Lucy Stevens! Eervol op de tweede plaats, was Gorita een merrie die zich steeds meer ontwikkelde in de course en goed partij gaf! Zij werd gereden door Sanne Welling.

De goed bewegende Gentleman werd met Manon Veerman derde.

Een debuut voor Niek Alting in de tweespanrubriek. Hij presenteerde naast zijn eigen Emerson de schimmel Zilver van zijn schoonvader Leendert Veerman. Vele complimenten kreeg Niek over dit span, en dat was terecht! Een prachtspan vol elegantie en uitstraling. Overtuigend wonnen zij ook deze rubriek. Gerard van der Meulen werd tweede met Wapenaar en Gentenaar. Met de zwartjes Egberdina’s Armani en -Unitas behaalde Susan Bouwman de derde plaats. Aaldert Berghuis sloot de rij met zijn Engels span Bonjovi en Indy.

Hackney’s

De lage limiet, kon George Borkent op zijn naam schrijven. Mooi in haar houding, sterk in de beweging won Trientsje van de Wörmink overtuigend deze rubriek.

Kim Koolen boekt met Highlighter van Stal Haak succes. Nog niet heel lang zijn ze een combinatie en ze beginnen elkaar steeds beter te begrijpen. Zij werden eervol tweede voor Aghaderg Dressed To Impress met Johan Boeve aan de leidsels. Ramon de Rooij werd eervol vierde met Gallant Personality.

De hoge limiet kon Inge Jansen op haar naam schrijven. Met de sterk bewegende Highway’s Dream Boy van Wim Schutte reed ze overtuigend naar de overwinning. Jerry Vierwind deed goede zaken met Indigo. Deze zwarte is in eigendom van Henk van der Wiel en werd tweede met Jerry aan de leidsels. Cynthia Ardesch volgde met Ringo Star.

Drie gingen de strijd nogmaals met elkaar aan in de ereklasse, waar de uitslag niet in veranderde. Constant en sterk in zijn beweging voerde Special Silver Star overtuigend de ereronde aan met zijn eigenaar Jan Boeve aan de leidsels. Johan Boeve gaf concurrentie met de sterk bewegende Highway’s King Silvester. Sterk in haar beweging, mooi in haar houding werd Madonna met George Borkent derde in deze ereklasse.

Tien dames verschenen er in de piste, één grote maat en negen kleine maat. De grote maat wou de kleintjes voorblijven en dat lukte. Andriene van de Laar presenteerde Plain’s Inkspot. Overtuigend met een sterke ruime beweging wonnen zij deze rubriek. Cynthia Ardesch kwam op twee met haar Magic Little King, Inge Jansen volgde met Highway’s Dream Boy. Kim Koolen kwam op vier met Highlighter en Francis Borkent sloot de kopgroep met Madonna.

Drie tweespannen konden in één keer geplaatst worden. Met Aghaderg Dressed to Impress en Boy’s Red Rose won Johan Boeve deze rubriek. Cynthia Ardesch volgde op twee met Magic Little King en Ringo Star. Wouter Wouters sloot deze rij met Ponderosa’s Obsession en Ricky in the Rain.

Friezen

Margé Emmens reed met Topgazon Sam E. (v. Ulbert) een thuisconcours. Dit pakte ook nog eens positief uit in winst in de damesklasse. Sam had een mooie houding en front en was vooral in de voorhand aansprekend. Egberdina’s Lodewijk (v. Maurus) met Susan Bouwman volgde in deze klasse nog voor Feitse G.L. (v. Aan) met Leslie Agricola.

Met Melle van de Lits (v. Wimer) lijkt Albert Minkema nu echt de stijgende lijn te pakken te hebben. De zesjarige ruin snapt nu beter wat de bedoeling is en blijft nu mooier in het front maar vooral zijn lichaamsgebruik en zweefmoment zijn sterk verbeterd. Het leverde de combinatie winst in de limietklasse op. Feike Holtrop voert met Jasper fan ‘e Stjelpdyk (v. Norbert) eigenlijk dezelfde lijn, maar in front mag ‘Jappie’ nog wat verhevener en daardoor kwamen ze nu niet verder dan de tweede plaats. Ook Jilkjen (v. Tsjalke) liep zich met Jelle van der Weide goed in de kijker. De merrie viel extra op door haar front en verheven houding. Ook in de achterhand liet ze zich ietsje sterker zien. Ze werden heel netjes derde.

In de ereklasse wist Jan fan ‘e Huchten (v. Leffert) de meest constante presentatie te tonen, dat werd beloond met een eerste plaats. Ietsje meer foutjes maakte Egberdina’s Lodewijk die daardoor tweede werd met Susan Bouwman nog voor Ulbe van de Noeste Hoeve (v. Beart) en Pieter Okkema. Feike Holtrop reed met Egberth van de Zonschate (v. Jasper) en Melle van de Lits (v. Wimer) het winnende tweespan.

Anouk Kemkes (H + T) en Johanna Faber (F)