Norg blíjft ongeëvenaard…

Nieuws

De organisatie van het Stichting Norgermarkt Concours had wederom niets aan het toeval overgelaten om er weer een geweldig showpaardenfestijn van te maken… Traditie hierbij is: publiek in grote getale met volgeboekte hotels in de omgeving, kampioenschappen van diverse disciplines en vooral prachtige paardensport met daarbij heel veel sfeer. De baan lag er zoals altijd weer perfect bij en was groen! Zelfs dát is in deze periode uniek. Ook over de jurering viel in de wandelgangen nauwelijks een onvertogen woord.

Van de vier kampioenschappen die werden verreden, werd de spits afgebeten door het kampioenschap Friese Fokmerries. Elisabeth M. (v. Andries) van en met Hendrik Eppinga streed in de overkamping met vier overige finalisten maar wist ze met overtuiging alle vier achter zich te houden. Familie Lemstra’s Auckje fan ‘e Alde Ryd (v. Tsjalke) imponeerde ook, in handen van Sybren Minkema, en was opnieuw een waardige reserve kampioen. Bommelsteyn’s Swaen (v. Alwin) van Jaap van der Meulen volgde met Henk Hammers aan de leidsels. De vierde plaats was voor keuringstopper Joce Femke van de Noeste Hoeve (v. Tsjalle) en Pieter Okkema. De rij van overrijdende kanshebbers werd gesloten door Jilkjen (v. Tsjalke) die werd voorgesteld door Jelle van der Weide. Het kampioenschap KWPN Dekhengsten was eveneens naar uitgekeken en ook druk over gespeculeerd! Door omstandigheden verschenen er maar vijf van de zeven titelkandidaten in de baan maar spitste de strijd toe op twee hengsten: Eebert (v. Atleet) van Gebr. van Manen met Robbie van Dijk en Bommelsteyn’s Hubert (v. Cizandro) van Jaap van der Meulen in handen van Lambertus Huckriede. Beide ‘broers’ hadden hun fans en maakten er een spannende strijd van. Hubert overtuigde door zijn vastere bewegingen het meest en als dank droeg Lambertus dit kampioenschap op aan zijn kortgeleden overleden leermeester, waarover in ons magazine meer. Het lukte Linda Boelens om met Fantijn (v. Patijn) zeven Noordelijke ereklassepaarden achter zich te laten in dit regionale kampioenschap. Emerson (v. Manno) en Niek Alting werden reserve kampioen en Patijn-zoon Fantijn liep (nu) met Linda naar zijn tweede Noordelijke titel. Leyrun Headliner had nog minder tussentijd nodig om twee titels te pakken, drie dagen om precies te zijn. Zijn teller staat inmiddels op 11. Nu zegevierde hij met Leyrun Tourmaline in het tandemkampioenschap. Samen tonen ze in model en kleur veel vergelijking en deze merrie heeft zelfs dezelfde maat hoofdstel en tuig als Headliner. Maar ook in beweging konden ze jury en publiek overtuigen. Hun grootste opponenten Sunbeam Look At Me en Noddyvyse Special Edition werden in handen van Lambertus Huckriede reservekampioen. De kampioenen pakten en passant ook nog de winst in de tweespanrubriek.

Mooi recht voor elkaar werd Het Swarte Paert-tandem Romke SvH en Siert PJ in de voorlopige opstelling als eerste binnengeroepen met rijder Udo de Haan. In de overkamping bleven de rijker front tonende Chris fan Wylgster Pragt en Mario fan Bokkum heel sterk optreden in handen van Sybren Minkema en sloten deze mooie rubriek met zes deelnemers winnend af. Chris domineerde met Sven B. ook de tweespanrubriek met Minkema. Zij lieten de overige acht spannen achter zich. In de ereklasse moest hij Eise 498 en Jelmer Chardon voor laten gaan. Wylster 463 liep ook heel best op de vlakke grasmat en won gedecideerd de damesrubriek met Nynke Bouma aan de leidsels. Joppe en Henk Hammers pakten de winst in de limietklasse, met GPD Teade en Augustinus Hoekstra als goede tweede. De Anemone Horsetruck competitie vormde een extra toevoeging op de vele mooie rubrieken en de imponerende tuigpaardvierspannen passen ook helemaal op een concours hippique als Norg, de baan leent zich daar uitstekend voor. Maar liefst zes aanspanningen voegden op deze wijze weer een succesvolle editie toe aan deze fraaie competitie. Uiteraard kenmerkt Norg zich door nog veel meer aansprekende rubrieken met ook nu beste winnaars! 

Janneke Berghuis