Hippisch Holtrijk huldigt 3 dames

Nieuws

Een druk weekend voor het team van Hippisch Holtrijk in Grolloo. Diverse disciplines in de paardensport kwamen aan bod, zo ook de aangespannen sport voor de regionale tuigpaarden, Friezen en hackney’s. Een mooie avond op 6 juli, met voor alle drie de rassen een kampioenschap. En alle drie gewonnen door dames, en nee het waren niet drie dameskampioenschappen.

Het eerste kampioenschap dat verreden werd, ging naar de 15-jarige Amy Tewis, die dit jaar voor het eerst start in de aangespannen sport. Zij streed met mee in het ereklasse kampioenschap dat beslist werd door de arbiter. Vijf combinaties gingen de standshow met elkaar aan waarna Highlighter met Kim Koolen op de vijfde plaats eindigde en Eclipse Undercover met Agnes Arends op vier. Na overkamping eindigde Highway’s King Silvester op drie met Johan Boeve, deze liet een perfecte standshow zien en deed er tijdens het overrijden nog een extra schepje boven op. De arbiter mocht de knoop doorhakken en de kampioen bekend maken. “Ik heb de gehele wedstrijd mee genomen in mijn besluit. Van binnenkomen tot aan de standshow en het overrijden. Het was een zeer spannende wedstrijd, echter was de standshow doorslaggevend. Winnaar Conviction’s Black Nobility met Amy Tewis won door middel van de explosieve beweging en kracht wat de pony uitstraalt. Hij liet een constante verrichting zien met veel uitstraling en een ruime beweging, kwam mooi terug in het front en daardoor maakte hij een mooie beweging,’ aldus de arbiter. Highway’s Dream Boy van Wim Schutte zat met Inge Jansen heel dicht bij de titel. ‘De nummer twee was in de eerste omloop niet zo expressief in zijn beweging dan de winnaar, echter wordt hij wel zonder opzet gereden.‘

Nadia den Hollander was de tweede dame die vol trots het tweede kampioenschap van deze dag in ontvangst mocht nemen. Met nog acht andere dames ging zij de strijd aan in het regionale dameskampioenschap Fries ras. Met Joce Femke van de Noeste Hoeve (v. Tsjalle) wist ze van het begin tot het eind een perfecte course neer te zetten en won zonder enige twijfel deze titel. Feitse G.L. die ook een nette constante wedstrijd neerzette pakte het zilver met Leslie Agricola. Maar miste net de expressie die de kampioen wel liet zien. Margé Emmens mocht tijdens een thuiswedstrijd ook mee strijden met Topgazon Sam E voor deze titel. Zij pakten het brons voor Auckje Fan é Alde Ryd met Anke Kuppens.

De laatste rubriek, en het laatste kampioenschap was voor Vayacondios en Nathalie Buwalda die helemaal in hun element zijn tijdens de rubriek aangespannen voor de boerenwagen. ‘Deze combinatie liet een goede constante verrichting zien, mooi in houding en beweging.’ Nummer twee, Any Time met Richard Hofstra, gaf goed partij maar was in de voorhand minder spectaculair dan de winnaar. De als derde geplaatste  Fenderose en Jan Mittendorff waardeerden zich op tijdens het overrijden en stegen één plaatsje tijdens de herkansing. Henk Scherphof zat nu achter Vlam en zij werden vierde in dit kampioenschap.

De grote limiet bij de tuigpaarden werd gewonnen door de sterk bewegende G-Star in handen van Gerben Greidanus. G-Star liep een perfecte course, mooi in houding en sterk in beweging. De ereklasse bracht een mooie strijd met zich mee, de generale op het kampioenschap dat aankomende vrijdag plaatsvindt in Tolbert. Ditmaal was Emerson in handen van Niek Alting de beste combinatie en kreeg het oranje rozet aangehangen. Albert Lueks moest nu genoegen nemen met de tweede plaats met Ditisem, Linda Boelens kwam op drie met de Vulcano-dochter Celony. Tien combinaties, uit, beide groepen 5, werden uitgenodigd om de ‘finale’ in de nieuwelingencompetitie te verrijden. Echter kwamen er maar negen terug.  De overwinning ging wederom mee met Kontiki en Marieke Scherphof. Nico Calis JR boekt succes met de merrie Jessie en werd eervol tweede voor de zeer sterk bewegende Julius van Stal Haak gereden door Kim Koolen. Manon Veerman had een dubbelslag in de damesklasse, zowel de overwinning als de prijs voor het schoonste geheel mocht zij samen met Emerson in ontvangst nemen. Fera Lueks werd tweede met Ditisem voor Martine Lucas met Hugo. Linda Boelens mocht met de sterk bewegende Celony de ereronde aanvoeren van de druk bezette fokmerrierubriek. Klaas Buist werd tweede met Gorita.

De eerste overwinning bij de Friezen ging naar Albert Minkema, hij was de winnaar in de limietklasse met Melle van de Lits. Siert 499 kwam op twee met Age Okkema. Egberdina’s Lodewijk voerde met Susan Bouwman de ereronde van de ereklasse aan, eveneens mocht Age Okkema opstellen op de tweede plaats, echter nu met Tsjalle 454. Opnieuw was Susan Bouwman succesvol met Egberdina’s Lodewijk, nu in de rubriek Friezen gereden onder het zadel. Het leek op het oranje lint, echter moest ze hem afstaan en behaalde ze de tweede plaats. De overwinning ging naar Harmina Holwerda met Tjabe van de Demro Stables.  Vier tweespannen verschenen in de piste waarbij de jury in één keer een besluit kon maken, en Pieter Okkema’s span als winnaar uitkoos. Met Geert en Kije van de Noeste Hoeve voerde hij de ereronde aan gevolgd door Susan Bouwman met Egberdina’s Tjeerd en -  Lodewijk.

Noddyvyse I Am Here won met Anneke Borkent de eerste hackneyrubriek, de lage limiet, en de damesklasse. In de limiet werd ze gevolgd door met Van ’t Kolklands Early In The Morning met Gerrit van der Kolk. De grote limiet ging naar Ardingly Hot Chocolate met Lambertus Huckriede. Best of Both Worlds is ook in vorm en werd tweede in handen van Bart Freriks. Inge Jansen mocht met Highway’s Dream Boy ook de tweede plaats innemen in de damesklasse. Met vader en zoon, Gin’s Black and White en Indigo was Jerry Vierwind de beste combinatie in de tweespanrubriek. Mooi gelijk in houding en beweging. De pony’s van René Doorschodt, Highway’s Shadow en Lady Marije vormen steeds meer een combinatie en werden tweede voor Cynthia Ardesch die naast Magic Little King ditmaal Browny had gespannen.